keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Sporttörténelmet írtak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sporttörténelmet írtak

2007 június 26 - kedd
A klub fennállásának legjobb eredményét érte el Andráshida labdarúgócsapata. Zalaegerszeg városrészének együttese az NB III Bakony-csoportjának második helyén végzett. Az eredményes szereplésről és a jövőről. Dobos Sándor edzőt és Kugler László elnököt kérdeztük.

– A bajnokság megkezdése előtt a vezetés az első öt hely valamelyikére várta a csapatot – kezdte az értékelést Dobos Sándor edző.
– Az eredményesség mellett fontos volt számunkra, hogy a ZTE-től érkező fiatal játékosok minél több játéklehetőséget kapjanak. Az említett két feladat megoldása jelentette a kihívást számomra, amelyet a fiúkkal közösen jól oldottunk meg. Már a bajnokság elején rátaláltunk a helyes útra. Ehhez kellett, hogy stabil legyen az alapunk. Mire gondolok? Az elmúlt négy év során, amióta itt dolgozom, egy szűk játékosmag mindig megmaradt. Itt Török Tamásra, Molnár Attilára, Dobos Attilára, Szijártó Szabolcsra, Simon Péterre, Varga Szabolcsra gondolok. Melléjük  már csak be kellett illeszteni ZTE-től érkezett fiatalokat. Fogalmazhatnék úgyis, hogy a tapasztalatot, a lendületet kellett egymással vegyíteni.
– Az elmúlt évek során mindig sokan távoztak, érkeztek a csapathoz. Az idei idényben viszonylag kevés volt a mozgás a keretben.

– A személyes szakmai fejlődésem szempontjából jó volt, hogy több éven át csapatot kellett építeni. Egy edző számára szép feladat, de azt is megtapasztaltam már pályám során, hogy éveket együtt dolgozni egy kerettel, az sem rossz. A 2006-2007-es bajnokság téli szünetében alig volt mozgás a keretben, kialakult stabil játékunk, amire tudtunk építeni tavasszal. Szereplésünk mutatta, hogy jó úton járunk, a téli szünetben holtversenyben a 2-3. helyen álltunk, a Magyar Kupában is a főtáblára jutottunk. A felkészülés során nagy segítséget jelentett számunkra, hogy többször igénybe vehettük a műfüves pályát. A felkészülési mérkőzések során legyőztük az NB II-ben szereplő Haladást,  Celldömölköt. A tavaszi idény ennek ellenére döcögősen indult számunkra, de a csapat, és én is tudtam, hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét. A tavaszi szezon közepétől fokozatosan felpörögtünk, megtaláltuk a védekezés és a támadás helyes arányát. A maximumot hoztuk ki magunkból azzal, hogy másodikak lettünk. A bajnok Ajkával sem szakmai, sem anyagi téren nem versenyezhettünk.

– Úgy tudom, a sikeres bajnoki szereplés ellenére távozik a csapattól.
– Felkértek, hogy az NB III-ban induló ZTE amatőrcsapatának legyek az edzője. Elvállaltam a feladatot, mivel úgy érzem, az edzői pályámon előrelépést jelent számomra. Andráshidai lakosként remélem, hogy a csapat a folytatásban is szép sikereket ér el. Jó társaságot hagyok az utódomra, még akkor is, ha a ZTE-től kölcsönkapott játékosok visszatérnek. Nagyon eredményes 4 évet töltöttem el Andráshidán, velem jutott fel a csapat az NB III-ba, ott minden évben jól szerepeltünk. Újoncként sem a kiesés ellen kellett küzdenünk. Az itt eltöltött évek nagyon hasznosak voltak számomra.

– Különleges évet zártunk, mivel az NB III Bakony-csoportjában megszerzett ezüstérmünk a klub fennállásának eddigi legjobb eredménye – folytatta Kugler László. – Ehhez még hozzájön az NB II-es ifjúsági bajnokságban elért bronzérmünk. Mellette a többi korosztályos csapatunk is jól szerepelt az elmúlt idényben. Sikerünk csapatmunka eredménye,  a rendszerben mindenki megtalálta a neki való feladatot. Szeretném kiemelni  Dobos Sándor és Kirschner Béla edzők munkáját. Az elmúlt idényben a ZTE FC-vel szoros kapcsolatot alakítottunk ki, amit sajnos az élet félbeszakított. Az új versenykiírás miatt egy másfajta felállás lesz a két klub között. Örülünk neki, hogy tudtunk segíteni azoknak a fiataloknak, akik nálunk voltak. Remélem, munkánkkal  hozzájárultunk, hogy a jövőben egyre több egerszegi nevelés legyen a ZTE csapatában. Sajnáljuk, hogy a szoros kapcsolat fellazult, mert az igazi jó megoldás az erők egyesítése lett volna. A csapat körül és azon belül egy családias, varázslatos légkör alakult ki. Semmi feszültség, ellentét nem volt a csapaton belül, ez a tény is hozzájárult a második helyünkhöz. Együttesünkre mindig is jellemző volt a családias hangulat. A csapat minden tagja maradandó nyomot hagyott bennünk, plusz lelkierőt kaptunk, amelyre támaszkodhatunk a jövőben. A szponzori háttérről szólva: a működésünk közel 40 százalékát biztosította az önkormányzat a létesítményre szánt összeggel együtt. Ezt  a támogatást egészítették ki szponzoraink, akik közül kiemelném a Park Center és a RECOP szerepvállalását.  A többi szponzorunk is nagyban hozzájárult, hogy a 2006-2007-es idényben jól szerepelhettünk. Szeretném megköszönni támogatásukat, és remélem, a jövőben is segítik csapatunkat.

– Már említette, hogy a versenykiírás változik, a ZTE-hez visszatérnek a kölcsönkapott játékosok. Ennek fényében milyen lehet a jövő Andráshidán?
– Nem lehetnek olyan bátor terveink a következő idényben, mint ami tavaly volt. Mindent megteszünk, hogy egy masszív, jó csapatunk legyen. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy továbbra is működtetni tudjuk utánpótlás-együtteseinket. Gondoskodnunk kell Dobos Sándor pótlásáról, és az első csapat megerősítéséről. Ez utóbbi feladat megoldásában bátran támaszkodhatunk a Kirshner Béla kezei alatt sokat fejlődő, saját nevelésű, játékosokra is. Biztos vagyok benne, hogy az NB I-es klubok liga-csapatai meghatározó szerepet töltenek be a bajnokságban. Nagy várakozással tekintünk a következő idény elé. Nem tudjuk még, hogy mekkora lesz a Bakony-csoport létszáma. Elképzelhető, hogy 18-ra emelik fel. Egy biztos, erősödik a harmadik vonal mezőnye. Ennek ellenére szeretnénk a következő idényben is jól szerepelni. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: