keresés a weboldalon

Sreit Nóra Natália: Zene… Zene? Zene!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sreit Nóra Natália: Zene… Zene? Zene!

2011 november 17 - csütörtök
Zene… Számomra szinte ez jelent mindent. Zenét hallgatok állandóan, és mint mindenki más (még, ha nem is ismerik be) én is énekelgetek a zuhany alatt. Viszont rettentően elszomorít az a tény, hogy a fiatalok túl nagy része az SP és Justin Bieber által képviselt – nem is tudom, talán nevezzük zajnak – szóval zajt részesíti előnyben.

Persze nem akarok én senkit megbántani, de ha őszinték akarunk lenni, valóban nincs semmi egyedi és érték abban, amit ők csinálnak. Nemcsak SP-rõl és JB-rõl van szó. Kesha, Miley Cyrus és a többi honfitársuk, akik 16-17 évesen már felnőttként viselkednek (vagyis igyekszenek azt a látszatot kelteni), is ide tartozik. Mindez még nem is zavarna, ha nem tűnne fel egyik hétről a másikra egy új, nagy ígéretnek tartott, megcsinált divatbanda.

Eközben olyan elképesztően tehetséges zenekarok, mint az Ocho Macho, Magic Cats Rockabilly Trio, Brains vagy az Irie Maffia, ha csak a magyarokat akarom említeni, sok fiatalnak nem mondanak semmit. Pedig igenis büszkének kellene lennünk rájuk, mert ők valódi, igényes zenével szórakoztatják közönségüket. Elkeserítő egy Mystery Gang koncerten azt hallani, hogy a zenéjük nem kell a magyaroknak, miközben ők már a Broadway-t is megjárták. Persze ez nem az ő hibájuk… Ez annak a jólfésült zenecsatornának köszönhető, ami szemrebbenés nélkül tölti a könnyen befolyásolható 13-14 évesek agyába a tömegzenét. Mert, hát mennyivel nehezebb és időigényesebb lenne, ha egy igazi hús-vér együttest próbálnának megszerettetni a nézőkkel, igaz? Mennyivel rizikósabb lenne bevállalni egy nem sablon szerinti bandát.

Sajnos az igényes zenét sokkal nehezebb képviselni, és eladni, mint a 15 perces sztárocskákat. Ők vezetik a zenecsatornák toplistáit, miközben egy koncerten playback nélkül nem állják meg a helyüket. Az igénytelen zenének áll a világ. Kiábrándító és ijesztő, de ez van. Így nekünk, akik nemet mondunk a playbackre, szeretik az élő zenét és a koncerthangulatot, maradnak a fesztiválok. A fesztiválok, amik nyarakat tesznek felejthetetlenné és ahol annyi a különböző ember, még sincs semmiféle összetűzés, csak szeretet és tolerancia. Ahol mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő zenét. Élő és igényes zenét! Szedjétek össze magatok, fiatalok! Sok rajongó valódi muzsikát kap alapon, talán Dub FX-et és a Söndörgőt is be tudnánk emelni a köztudatba.

IFJÚJSÁG Zalaegerszegi Diákújság

Tartalom megosztása: