keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Stabil a közbiztonság

Zalaegerszeg címer
Hírek

Stabil a közbiztonság

2006 március 01 - szerda
A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság elmúlt éves tevékenységéről tartottak sajtótájékoztatót, melyen a megyeszékhelyi rendőrök 2005-ös munkájáról hallhattunk értékelés.Kámán János városi rendőrkapitány elmondta, működési területükön a tavalyi esztendőt is stabil közbiztonsági helyzet jellemzte, és 2005-ben sem történtek közvéleményt felkavaró bűncselekmények, vagy bűncselekmény-sorozatok.

Az elmúlt öt év alapján megállapítható, hogy az ismertté vált bűncselekmények trendje kismértékben csökken. Az összkép ugyan árnyalt, de több tekintetben még mindig kedvezőbb az országos átlagnál. A városi rendőrkapitányság illetékességi területén az ismertté vált bűncselekmények száma 0.6 százalékkal – 3752-re – nőtt, vagyis 23-al több esetet regisztráltak, mint az előző évben. Zalaegerszegen ez az arány 3,6 százalékkal csökkent. A bűncselekmények megoszlásában továbbra is a kisebb súlyú vétségek a meghatározóak, s pozitívum, hogy a bűntetek száma és aránya is csökkenő tendenciát mutat.

A vagyon elleni bűncselekmények száma összességében 4,2 százalékkal csökkent. E kategóriában a betöréses lopások száma 24-el, a sikkasztások aránya 6-al, a járművek önkényes elvételének száma 14-el növekedett. A lopások száma 1148-ról 1143-ra, a személygépkocsi-lopások száma 17-ről 15-re, a csalások aránya igen jelentősen, 370-ről 135-re, a zsebtolvajlások száma 15-ről 14-re, míg a rablások mutatója 16-ról 13-ra csökkent. A betöréses lopásokon belül az üzletbetörések száma 34-ről 43-ra emelkedett, ezzel szemben a lakásbetörések aránya 153-ról 136-ra „apadt”. 2005-ben a vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár nagysága 1,4 milliárd forintot tett ki, amely 25,5 százalékkal haladja meg az előző évi értéket. Az emelkedésben igen jelentős szerepet játszanak a gépjárműlízingekhez és a kölcsönökhöz kapcsolódó bűnesetek több millió forintos kárértékei. A megtérült kár 302 millió forint volt az elmúlt évben, azaz a károk mintegy egy ötöde megtérült.

A szándékos testi sértések aránya 6,6 százalékkal volt kevesebb és a közlekedési bűncselekméynek száma is 9,4 százalékos csökkenést mutat. Utóbbinál továbbra is az ittas járművezetések aránya a legdominánsabb, ám örömteli, hogy 6,8 százalékkal csökkent az ittasan volán mögé ülők száma. Megtudtuk, hogy a kapitányság illetékességi területén 14 százalékkal kevesebb sérüléses balesethez hívták a rendőröket és összesen 181 balesetet regisztráltak.

Elhangzott, a kábítószerrel való visszaéléses bűncselekmények száma jelentősen – 22-ről 113-ra – növekedett. A kábítószerbűnőzés elsősorban Zalaegerszegen jelenik meg, de vidéken is jelen van, szögezte le a rendőrkapitány. Végezetül hozzátette: a kapitányság bűnügyi eredményessége lényegében az elmúlt évi szinten alakult, s gyakorlatilag minden második, ismertté vált bűncselekmény tettese ellen indítanak büntetőeljárást. Az ismeretlen tetteses felderítési mutatójuk 40,8 százalék, a nyomozás eredményességi mutatójuk 47,5 százalék. 2005-ben 17,8 százalékkal nőtt a vádemeléseik száma, amely összesen 1362 tett ki.

A megyeszékhelyi egyenruhások a tavalyi évben kiemelt hangsúlyt fektettek a családon belüli erőszak kezelésére és mint tapasztalhattuk, általánossá vált a belvárosban a gyalogos járőrszolgálat, amely a 2006-os esztendőben is folytatódni fog.

Dr. Nemes Zoltán megyei rendőrfőkapitány szerint az egerszegi rendőröknek sikerült fenntartani a térség jó közbiztonságát, akik közül különösen a helyszínelést végző munkatársak teljesítettek kiválóan. Ebben az évben szintén lesz feladatuk a rendőröknek, így például a választások zavartalan lebonyolításából, valamint a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények megakadályozásából kell igen aktívan kivenni a részüket. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: