keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Stabil költségvetés, komoly fejlesztésekkel (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Stabil költségvetés, komoly fejlesztésekkel (Videó)

2014 február 10 - hétfő
Zalaegerszeg pénzügyi helyzete szilárd, az intézmények működése stabilan biztosított, és a tartalékok képzése mellett a városban komoly fejlesztések valósulnak meg – többek között ezt mondta közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján Gyutai Csaba polgármester.

A költségvetést 18 milliárd forintos főösszeggel fogadta el a zalaegerszegi közgyűlés, a működési költségekre és a fejlesztésekre fordított kiadások aránya közel 50-50 százalékot teszi ki, ami kiemelkedő adat.

A fejlesztésekre mintegy 8,5 milliárd forintot fordítanak, a tervek között szerepel a belváros rekonstrukciója, a Dísz tér és a vásárcsarnok épületének felújítása. A szociális rehabilitáció keretében megújul az idősek gondozóháza és a nyugdíjas ház is. Sor kerül a közvilágítás korszerűsítésére, épületenergetikai fejlesztések valósulnak meg és elindul a stadionfejlesztési program is  a városban – sorolta a polgármester.

Gazdaságfejlesztésre, ezen belül vállalkozásösztönzésre, foglalkoztatásbővítésre és az ipari területek fejlesztésére 244 millió forintot fordít a város. Emellett infrastrukturális beruházásokat valósítnak meg, a Posta úton kiépítik a közműrendszert, megoldják a Bánya utcai iparterület teljes közműellátását is.

Gyutai Csaba beszélt arról is, hogy az idei költségvetésben – kisebb beruházásokkal – a város számára szimbolikusnak számító feladatokat is meg tudják oldani, így például támogatják a város legrégebbi épületének, az andráshidai templomnak a felújítását.

A polgármester kiemelte, a költségvetés megvitatásakor ellenzéki oldalon is elismerték, hogy jól összeállított, jól strukturált, fejlesztéseket domináns mértékben tartalmazó költségvetése van Zalaegerszegnek. Kifogásként mindössze annyi hangzott el, hogy néhány kisebb fejlesztésnél a támogatás összege lehetne magasabb is. A jelenlegi költségvetés viszont „egy induló pozíció”, és azokra a jogos igényekre, amelyek felvetődtek, év közben többletforrás is juthat – jegyezte meg Gyutai Csaba.

Balaicz Zoltán alpolgármester arról számolt be, hogy a humánszférában is jelentős források állnak rendelkezésre. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban több mint 250 millió forint ráfordítással – részben pályázati forrásból – természettudományi laboregyüttest hoznak létre, megvalósul a Zrínyi Miklós Gimnázium épületének külső felújítása és jelentős összeget – összesen csaknem 100 millió forintot – fordítanak bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására.

P.Á./N.G.

Tartalom megosztása: