keresés a weboldalon

Strausz Jánosné: Az amerikai kérő és más vidám történetek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Strausz Jánosné: Az amerikai kérő és más vidám történetek

2013 április 09 - kedd
A könyv, melynek címéből is lehet sejteni, több történetet tartalmaz. Viszont ez így egy kicsit csalókának mondható, mert a cím nem tükrözi a könyv teljes tartalmát, hiszen verseket, mondókákat is olvashatunk benne, és nem utolsó sorban a szerzőnő és családja életének egy részére is rálátást kaphatunk, amit a szerző ötletesen csak Élet-szilánkoknak nevez.

Ahogy a bevezetésben is említettem, a könyv több részre tagolható. Az első részében vannak az ún. Élet-szilánkok, melyekben vall gyermekkoráról, szüleiről, anyja haláláról, apja új házasságáról, férjének megismeréséről és gyerekkoráról, fiáról és saját balesetéről, amelynek során jobb lábát amputálták lábszárközépig, bal lába habár megmaradt, de igen megroncsolódott a térde környékén. A könyv második részében a szerző saját verseit olvashatjuk. A harmadik részben találhatóak a mondókák, melyek között nemcsak a saját alkotásaival találkozhatunk, hanem néhánnyal az idős asszony életében megismertek közül is, melyek a régi időket idézik. A negyedik és egyben utolsó részben olvashatjuk Marika néni történeteit. Ezek hétköznapi párbeszédek, cselekmények és események. Mégis a dolgok egyszerűsége, a mindennapokban átélt rögtönzések azok, amik megfogják az olvasót.

Összegzésben elmondhatom, hogy noha a könyv talán nem egy remekmű, mégis érdemes a kezünkbe venni, hogy ezáltal megismerhessük egy idős asszony kicsit bohókás, de  magával ragadó természetét.

Dávid Andrea (11.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: