keresés a weboldalon

Sudoku verseny

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sudoku verseny

2012 december 18 - kedd
A SUDOKU egy 9 x 9 cellából álló rács. A rács 9 kisebb, 3 x 3-as blokkra oszlik, amelyben elszórva néhány 1-től 9-ig terjedő számot találunk. Az üres cellákat a játékosok töltik ki saját számaikkal úgy, hogy minden vízszintes sorban és függőleges oszlopban, és a 3 x 3-as blokkban az 1-től 9-ig terjedő számok pontosan egyszer szerepelhetnek.

Mivel ezzel Euler foglalkozott sokat, vannak, aki tőle származtatják a sudoku-t, korábbi nevén a „latin négyzetet”.

Euler XVIII. századi svájci matematikus volt, aki mintegy 1100 könyvet és tanulmányt írt annak ellenére, hogy élete utolsó 12 évében vak volt. Azt tartották róla, hogy úgy számol, ahogy az emberek lélegeznek, vagy, ahogy a sas repül.

A játékot mai formájában egy nyugdíjas amerikai építész, Howard Garns találta ki, 1979-ben. Egy New York-i rejtvény újságban közölt néhány rejtvényt „Number Place” néven. (Abban az évtizedben, mint Rubik a kockát, és szintén építész!)

1984-ben a „Nikoli” nevű japán rejtvény társaság átvette a rejtvényt, és a „sudoku” elnevezést adta neki (su -szám, doku – az egyetlen lehetséges elhelyezés).

Napjainkban az egyik legnépszerűbb játék világszerte.

Már négy éve „sudokuzok”, jó időtöltésnek tartom, szeretek ezzel foglalkozni. Örültem, hogy részt vehettem az iskolai háziversenyen, de annak még jobban, hogy továbbjutottam a városi versenyre, amit iskolánk második alkalommal rendezett meg. Méltó ellenfelekre találtam és elfogadtam, hogy van jobb nálam, bár csak egy ponttal maradtam le az első helyezett mögött.

Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki ezt az érdekes játékot!


Tóth Krisztina
8.c
Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Tartalom megosztása: