keresés a weboldalon

Szabó Magda Sziget-kék című könyvének ismertetője

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szabó Magda Sziget-kék című könyvének ismertetője

2013 március 04 - hétfő
Amikor ezt a könyvet olvastam, nagyon beleéltem magam a történetbe. A könyv olvasása közben az emberek világából átlépünk az állatok birodalmába, ahol senki nem árt a másiknak, és a balesetekből, betegségekből való gyógyulás is nagyon különleges és gyors. Erre a szigetre olyan állatok menekülnek az emberek elől, akik csalódtak a „kétlábúakban”. A szigeten a „Tükör” jelzi, hogy az emberek rosszul bánnak az állatokkal, és megmentik őket.

Valentin elindul ennek a lónak a megmentésére, és út közben szert tesz arra a különleges képességre, hogy a macskájával és minden más élőlénnyel tud beszélgetni.  Arra is rájön, hogy az ő világán kívül van egy sziget, ahol állatok élnek, és oda csak „Fülöp”- pel (az egy felhő) lehet eljutni. Fel is száll erre a felhőre, aki a szigetre viszi. A sziget olyan, mint egy dióscsiga, középen az elnök rezidenciája, körülötte a misztériumok, az egyéb intézmények, a kis utcák, legszélén pedig a tengerparti sétány. Valentin egy mesebeli álomnak érzi az egészet, az állatok békében élnek egymással, mindenkinek megvan a maga feladata, a növényekkel is harmóniában élnek. Viszont itt nem húst és növényfélét esznek, hanem vegyi úton előállított táplálékokat. A növények és az állatok járnak iskolába, tanulnak, a felnőttek dolgoznak, szórakoznak. A sziget birodalmában minden ugyanúgy van, mint a földön.

Közben Ofélia, az oroszlán férjét is megmentik, amihez Valentinnak cirkuszi kislánynak kell öltöznie. Miután megszabadítják a Zombi cirkuszból, ők is hivatalosak az esküvőre, és akkor találkoznak az „Elnök”-kel. Kiderül, hogy ő hozta létre ezt a szigetet, közli Valentinnal, hogy egy nap, ha meghal, másik elnököt kell választani.  Mindezt azért tudatja vele, mivel a fiú macskája – Kandúrka- lesz az utódja, így majd meg kell válnia tőle.

Valentin hazafelé azon gondolkodik, milyen régen nem látta Mamit. Amikor hazaér, Lukács madár várja az üzenettel, ma este feltétlenül menjen be Mamihoz a kórházba. Az est leszálltával ki is lopódzik Kandúrkával, és magával viszi az „ezredik” szert egy lombikban. Amikor odaérnek, a macska eltereli az ápolónő figyelmét, hogy a kisfiú bemehessen az édesanyjához. Mami ott fekszik az ágyon erőtlenül, és így szól Valentinhoz alig hallhatóan:

-Ugye, nem fogsz bőgni?

A kisfiú eddig erős volt, de már nem tudja tartani magát, és elkezd sírni. A könnyei mindenhová potyognak, a párnára, Mami arcára, még a lombikba is. Eközben odaér Danubius, Félharisnyás, Harisnyás, aki a betegséget átveszi Mamitól, ezáltal meggyógyulhatna a fiú anyja.

Ekkor Danubius is odanéz, kikapja Valentin kezéből a lombikot, és felkiált: „Sziget-kék!” Ezután az éjjeliszekrényről felkapja a kanalat, és ad Maminak a gyógyító szerből. Valentin a csoda hatására elájul, és csak a kocsiban tér magához. Harisnyás jó hírrel fogadja, az édesanyja másnap hazamehet. Ekkor óriási boldogság tölti el Valentin szívét.

Szabó Magda ezt a könyvet szülei emlékére írta. Kiskorában esténkén édesanyjától olyan történetet kért, hogy meséljen, amiben állatok vannak, csodálatos dolgok történnek, amiben szerepel a rettenetes néni, de a végén mindig a gyenge és a jó győz.

Aki ezt a könyvet végigolvassa, egy csodálatos álomvilágba képzelheti magát, ahol az állatok és növények birodalma vidám, érdekes és élményekben gazdag.

Jó szívvel ajánlom a mai tizenéves korosztálynak.


Császár Amina 6.b
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: