keresés a weboldalon

Szabolcs Péter 70 éves – két kiállítása is nyílt a városban (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szabolcs Péter 70 éves – két kiállítása is nyílt a városban (Videó)

2012 szeptember 20 - csütörtök
Két helyszínen is nyílt szerdán kiállítás a 70 éves Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból. 1942. szeptember 22-én született Diósgyőrben, és 1967 óta él Zalaegerszegen. Jubileumi kiállításán válogatott munkáinak egy részét a Göcseji Múzeumban, másik részét a Gönczi Galériában tekinthetik meg az érdeklődők.

Szabolcs Péterrel – közvetve – szinte mindenki találkozik, aki Zalaegerszeg belvárosában jár-kel, közlekedik, hiszen alkotása, a tulipános szökőkút ma már a város szimbóluma. És az idős falusi házaspár is, a falumúzeum előtt – némán ülve is olyasmiről mesélnek, amihez évtizedek bölcsessége kell.

De Szabolcs Péter 70 évesen is tud ugyanolyan provokatív, vagy polgárpukkasztó lenni, mint 25-30 évesen. Azt mondja: az emberek életét – ha bevallják, ha nem – mindig valamiféle kettőség jellemzi, a művészekre pedig különösen érvényes ez. Vannak olyan fontos, örök érvényű dolgok, mint a szerelem, a gyerek, a család – és vannak olyan helyzetek, amikor csipiszt kell mutatni a világnak.

Kostyál László művészettörténész szerint – aki pontosan 20 évvel fiatalabb, mint akiről beszél – a titok nyitja, hogy ahol Szabolcs Péter ott van: ott történik valami, olyan személyiség, aki körött mindig vibrál a környezet.

Visszatekintve egyébként: Szabolcs Péter nevéhez fűződik az egervári művésztelep és több más alkotóműhely megalapítása; köztéri szobrai pedig szerte az országban megtalálhatók. Mostani, születésnapi kiállítása november 3-ig tart nyitva mind a Göcseji Múzeumban, mind a Gönczi Galériában.

yr/B.P

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: