keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szakiskolai tapasztalatok külföldről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szakiskolai tapasztalatok külföldről

2005 október 27 - csütörtök
A Munkácsy tagiskola sikeresen pályázott a Szakiskolai Fejlesztési Programban, melynek eredményként az elmúlt időszakban összesen 10 pedagógus vehetett részt különböző európai tanulmányutakon. Az utazások tapasztalatairól számoltak be a tanárok.

Baján Antal, a Ganz-Munkácsy-iskola igazgatója elmondta, roppant hasznosak az efféle tanulmányutak, hiszen a pedagógusok olyan ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodhatnak, melyeket itthoni munkájuk során is tudnak kamatoztatni. A mostani pályázat legfőbb célja a tananyagfejlesztés és az intézmény minőségbiztosítási rendszerének kidolgozása volt, melynek keretében néhány munkatársuk ellátogathatott Európa egy-egy országába. Szekér Károlyné  Ausztriában töltött pár napot, míg Hajas Zoltánné Írországból, Hlavácsné Kéthelyi Cecília pedig Hollnadiából tért haza a minap.

Elhangzott: az osztrák szakképzést egy széles alapokon nyugvó, általános képzés jellemzi, amely remekül illeszkedik a gazdasági és a munkaerőpiaci igényekhez. 

Az írek jelentős tőkét fordítanak az oktatásra, melyet kiemelt területként kezelnek. Szakképzésük körülbelül húsz éves múltra tekint vissza, amely már most nagyon szép eredményeket produkál. A fiatalok 18 éves korukban kapcsolódnak be a szakképzésbe, amely 4-5 esztendőt vesz igénybe. Szembetűnő, hogy a rendszer mennyire igazodik a munkaerőpiachoz, azaz olyan szakembereket kívánnak nevelni, akikre igény van.

A holland oktatás hihetetlenül gyakorlatorientált, s ami meglepő, hogy a 12 éves tanulók 60 százaléka a szakképzési rendszerben folytatja tanulmányait. (Zala-Lap, P. Sz.)

Tartalom megosztása: