keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szakkönyvtárat avattak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szakkönyvtárat avattak

2005 január 23 - vasárnap
Dr. Kovács Lajos pedagógus (1930-1987) nevét viseli az a pedagógiai szakkönyvtár, melyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából avattak fel a Zala Megyei Művelődési és Pedagógiai Intézet, Szakképző Iskolában.Dr. Borosán Gyula, az intézmény igazgatója elmondta, hogy az MMIK integrációs intézetként, individuális és fejlesztő központként ezentúl egy szakkönyvtárral is hozzá kíván járulni a neveléshez. Beszédében utalt arra is, hogy a mai világban szükség van példaképekre, eszményképekre.

Kovács Lajos, aki a 70-es években nemcsak egy egyszerű pedagógusa volt a városnak, s a megyének, hanem Zalaegerszeg művelődésének irányítója is, magatartásával, tudásával, életvezetésével mintául szolgálhat a ma élő embereknek. Páratlan optimizmusa, meggyőzőereje, önbizalma mindenkit magával ragadott, s bizony ezek a tulajdonságok ma is a siker zálogai.

Az avatóünnepségen barátok, rokonok, pályatársak emlékeztek meg dr. Kovács  Lajosról. Németh József muzeológus, „barátként, munkatársként és szomszédként” méltatta a néhai pedagógus munkásságát. Mint mondta bölcs tanító és kolléga volt, nemcsak a megyei tanács művelődési osztályán eltöltött évek alatt, hanem utána is. Olyan első generációs értelmiségiként ismerte meg, aki magával hozta szülőfalujából, Kustányból az ősök szívósságát. Már a 70-es években arról beszélt, hogy olyan iskolákat kell létrehozni, mely alkalmas a jövő kihívásaira felkészíteni a diákokat, hiszen akik oda járnak, azok már a harmadik évezredben fognak dolgozni.
Kovács Lajos 1982-től haláláig a Szombathelyi Tanárképző Főiskola főigazgató helyettese volt, ezekről az évekről dr. Gadányi Károly, a BDTF rektora emlékezett meg.
Dr. Ribiczey Pál alpolgármester Kovács Lajos tanítványa volt, s úgy emlékszik vissza ezekre az évekre, hogy a tanár-diák viszony ellenére is barátként tekintettek rá, akihez később is bizalommal lehetett fordulni. Előadásai nem „tankönyv-ízűek” voltak, mert annál jóval több ismeretet adott át.
Garamvölgyi György országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat alelnöke személyesen ugyan nem ismerte Kovács Lajost, ám mint a „hivatali utódja” úgy látja, hogy olyan szakember volt egy ellentmondásos rendszerben, akire nem rakódtak rá a kor „politikai sallangjai”, s munkájában, írásaiban, előadásaiban egyaránt mellőzni tudta mindazokat a politikai felhangokat, amiket az adott ideológia megkívánt.
Balogh Miklós országgyűlési képviselő is tanítványként emlékezett vissza egykori tanárára. Mint mondta Kovács Lajosnál tanulta meg József Attila sorait: „miért legyek tisztességes, kiterítenek úgy is, miért ne legyek tisztességes, kiterítenek úgy is”.

A megemlékezések után dr. Kovács Lajosné, és az unokák leleplezték a könyvtár falán elhelyezett emléktáblát, mely ezután hivatalosan is dr. Kovács Lajos Szakkönyvtárként várja a pedagógia és oktatás iránt érdeklődőket.
Az ünnepséget követően „Könyvtár a pedagógia szolgálatában – pedagógia a könyvtárban” címmel konferenciára került sor az MMIK-ban, ahol dr. Balogh Mihály, az OPKM főigazgatója, és Bedő Sándorné könyvtáros tartott előadást.

Tartalom megosztása: