keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szakmai egyeztetés az integrált szakképző központról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szakmai egyeztetés az integrált szakképző központról

2005 április 06 - szerda
Az integrált szakképző központnak a szakképzésben olyan változást kell végrehajtania, hogy a gazdaságnak, az igényeknek megfelelően képezze az intézményrendszerben tanulókat. A magyar szakképzés a rendszerváltozás óta kitűnően teljesített, ma azonban már látni kell, hogy nem tudja igazán biztosítani, hogy közvetlenül a magyar gazdaság számára képezzen szakembereket.

A csak tanműhelyi kérdés távol van a gazdaságtól és az intézményfenntartók sem rendeelkeznek megfelelő információval arról, hogy mire is kellene képezni a fiatalokat – fogalmazott Jakab János, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára Zalaegerszegen a városházán, ahol a szakképző központ feladatairól tartottak az érintettek szakmai konzultációt.

Jakab János újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a mai megbeszélés legfontosabb témája a térségi integrált szakképző központok tanácsadó testületének létrehozása, amely magába foglalja a szakképző központ területén a munkaadók és munkavállalók képviselőit, valamint a kamarák, a megyei munkaügyi központ és a nagy foglalkoztatók delegáltjait. Ők fogják tanácsokkal ellátni a konzorciumot, hogy milyen irányban történjen a képzés. Megszűnik ezzel az a légüres tér, amiben az intézményfenntartók voltak. Így könnyebb lesz a fejlesztési forrásokat is úgy felhasználni, hogy az igazán értelmes célokat szolgáljon.

Dr. Gyimesi Endre polgármester bemutatta azt az emléklapot, melyet Magyar Bálint oktatási miniszter adott át a város képviselőjének az ünnepélyes eredményhirdetés alkalmával. Mint ismeretes a TISZK egy újonnan kialakított, csúcstechnikával felszerelt központi képzőhely és nyolc, jelenleg is szakképzést folytató tagintézmény együttese. Az uniós projekt segítségével a nyugat-dunántúli térségben Szombathely mellett Zalaeerszegen alakítanak még ki szakképző központot. Támogatásként egymilliárd 60 millió forintot nyert a zalai pályázat.

Tartalom megosztása: