keresés a weboldalon

Szakmai gyakorlat, a tárgyiasult tudás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szakmai gyakorlat, a tárgyiasult tudás

2010 június 26 - szombat
Asztalos szakmunkás tanulók és faipari technikusok
munkájától hangosak a napokban is a Deák Szakközépiskola
tanműhelyei. A kötelező 90 órás szakmai gyakorlat felénél járnak
a 11. és 13. évfolyamos diákok, és mivel jó ütemben haladnak,
valószínűleg a munka végére is érnek, mondta Mozsdényi
Attila mérnök-tanár, gyakorlati oktatásvezető-helyettes.

Az idei feladat pedig nem más, mint a Kovács Károly Tagkollégiumban elszállásolt sport akadémiás fiúk számára 14 emeletes ágy és hozzávaló szekrény készítése.

– Az évközben elsajátított dolgokat gyakorolják a tanulók, miközben munkát végeznek. A tanműhelyi csoporton kívül külső gyakorlati helyszíneken is dolgoznak a fiúk – ismertette Mozsdényi Attila.

– A sorrend azonban mindenhol ugyanaz, először a kézi szerszámok használatában kell jártasságot szerezni, aztán dolgozhatnak a gépekkel. A munka pedig a megrendelésektől függően minden évben más és más. Az új bútor gyártásától a nyílászárók keretéig, vagy éppen a régi berendezések javítása. Iskolán belül és megrendelésre. Két évvel ezelőtt 100 ablakot újítottunk fel a Széchenyi Tagiskolában, illetve rendszeresen javítjuk az iskolai tanbútorokat is.


– Mennyire ismerik az emberek ezt a lehetőséget, hogy bejöhetnek az iskolába és rendelhetnek bútort.

– Eddig még mindig volt kellő megrendelésünk. Úgy dolgozunk, mint egy faipari cég. Az előfordulhat, hogy a várakozási idő hosszabb, viszont olcsóbbak a termékek. Ezt mindenki maga mérlegeli.

– Ha az itteni tanműhelyről van szó, mindig megemlítik a jó felszereltséget.

– Országosan a legjobban felszerelt műhelyek között vagyunk. A legmodernebb CNC, azaz számítógép vezérlésű marógéppel rendelkezünk már 6 éve. Illetve a régi berendezéseket folyamatosan újítjuk.


– Hogy értékelték a közelmúltban zajlott vizsgaremek kiállítást?

– Az iskolán belül ennek már hagyománya van. És most első alkalommal kapott ez nyilvánosságot. Ehhez képest sok érdeklődő volt. Szeretnénk ezt a bemutatkozást a jövőben is folytatni. Mert sokan nem gondolják milyen ügyesek a tanulóink. De az idén a pályaválasztási napokon is a szokásosnál nagyobb érdeklődést tudtunk kivívni, mivel mobil gravírozó gépet vittünk magunkkal és a helyszínen dolgoztunk – majd hozzátette a pályaorientációt segítendő a hetedik-nyolcadikosok számára háromféle szakköri foglalkozást is kínálnak.

(Zala-Lap, b. k.)

Tartalom megosztása: