keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Számszeríj és reneszánsz nap a múzeumban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Számszeríj és reneszánsz nap a múzeumban

2008 szeptember 11 - csütörtök
A Göcseji Múzeum és a falumúzeum őszi programjairól számolt be sajtótájékoztató keretében dr. Vándor László, az intézmény igazgatója.

A skanzenban a már megszokott hagyományőrző programokkal – szüreti vigadalommal és Márton-napi mulatsággal – várják az érdeklődőket szeptember és november folyamán. A múzeum munkatársai számára az ősz nagy vállalkozása a szeptember 19-én délután nyíló „Mátyás országa” című vándorkiállítás lesz.

A tatai múzeum tárlata az időszaki kiállítótermében látható majd. Az igazgató elmondta, hogy az izgalmas anyag ismét 21. századi módon mutatja be a múltat, interaktív elemekkel gazdagítva. Lesz apródavató videojáték, filmbemutató, felvehető fegyverzet, s ki lehet próbálni a számszeríjat is.

A kiállítás nem konkrétan a reneszánsszal foglalkozik, hanem azzal, hogyan élték az emberek hétköznapi életüket Mátyás alatt. Az udvarral ellentétben ugyanis a városokban, falvakban ekkor még nem terjed a reneszánsz kultúra. A tárlat így az életmódot; a valóságot mutatja be, úgy, mintha Mátyás álruhában járná végig a szabad királyi városokat, mezővárosokat, kisebb településeket.

Gazdag régészeti és művészettörténeti anyag kerül a látogatók elé, makettekkel és közönségbarát installációkkal színesítve a leleteket. A páratlan dokumentumok és tárgyak több múzeum gyűjteményéből érkeznek Zalaegerszegre. Az egyházi élet bemutatásához Pannonhalma adott anyagot, a szabad királyi városok és az udvar anyagi kultúráját pedig többek között a Bártfáról származó 16. századi gyertyatartók és a híres ólomüveg kehely jeleníti meg.

A kiállításmegnyitó napja Reneszánsz Nap is lesz egyben, hiszen már reggel kilenc órától vásárosok, gyógyfűárusok és mutatványosok népesítik be a nagytemplom előtti Mindszenty teret. A fél ötkor kezdődő tárlatnyitóra pedig Mátyás és Beatrix invitálja majd a nézőket. A napot, a hévízi Musica Antiqa együttes koncertje zárja.

Vándor László úgy véli, hogy egy-egy kiállításmegnyitó kapcsán jobban kell nyitni a közönség felé, ehhez ad jó alkalmat a Reneszánsz Év, hiszen jól kapcsolhatók hozzá műsorszámok, vásári forgatagok. A Göcseji Múzeumnak ez lesz az első kezdeményezése, hogy egy országos jelentőségű tárlatnyitó köré egy egész napos, figyelemfelkeltő programot is szervez.

Bár ami a látogatók számát illeti idén egyáltalán nincs okuk panaszra. A nyár végére rekordot ért el a nézőszám, a sikeres tatárjárás kiállításnak és a Múzeumok Éjszakája rendezvénynek köszönhetően jóval többen váltottak belépőt, mint az előző években bármikor. Szeretnék, ha a Mátyás országa kiállítással még tovább emelkedne ez a szám. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: