keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szaporodó ellenőrzések

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szaporodó ellenőrzések

2005 február 17 - csütörtök
Infláció alatti mértékben, mindössze 3,6 százalékkal emelkedett 2004-ben a Zala megyei székhelyű gazdaság összes értékesítéssel mért teljesítménye. Az export értéke érezhetően, 7,2 százalékkal csökkent, s a belföldi értékesítés is mindössze 5,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Minderről dr. Tóth Miklós, az APEH Zala megyei igazgatója számolt be. Sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy a zalai szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó és nettó keresete az országos átlagnál kisebb mértékben emelkedett tavaly. Míg országos viszonylatban 91 ezer forintot meghaladó összeget vittek haza havonta a munkavállalók, megyénkben alig több, mint 78 ezer forinton alakult a havi nettó átlagkereset.

Az előző évekhez viszonyítva kisebb mértékben emelkedtek 2004-ben a megyei adóbevételek is, hangsúlyozta az igazgató. A Zala megyei székhelyű gazdaság szereplői a kiemelt adókból és járulékokból összesen 82,2 milliárd forint nettó befizetést teljesítettek a központi költségvetésbe, 10,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
A megyei igazgatóság elmúlt éves szakmai munkáját eredményesnek értékelte dr. Tóth Miklós. Az önkéntes befizetéseken túlmenően 4 milliárd 568 millió forint hátralék beszedésével, és 699 millió forintnyi szankció kiszabásával növelték a költségvetés bevételeit. A jogtalan adó- és támogatásigénylés kiutalásának megakadályozásával pedig további 681 millió forinttal javította a zalai adóhatóság a költségvetés pozícióját.
A hatékony behajtás eredményeként némileg javult a zalai adóalanyok fizetési hajlandósága. Az összesen 7,8 milliárd forintnyi tartozás beszedésére közel 10 ezer végrehajtási eljárást indítottak az adóhivatal munkatársai. Ezek eredményeként 4,6 milliárd forinttal csökkent az adó- és járuléktartozások összeg. A kiadott inkasszók száma több mint duplájára nőtt 2004-ben. Felszámolási eljárást 227 esetben kezdeményezett az adóhatóság.
Az APEH nyilvántartása szerint valamivel több, mint 39 ezer adóalany működött megyénkben 2004-ben. Az év végén közülük több mint 12 ezren, összességében 4,3 milliárd forinttal tartoztak az adóhatóságnak.

Tartalom megosztása: