keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szárnyas csapások

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szárnyas csapások

2006 február 21 - kedd
A madárinfluenza-vírus magyarországi analizálása óta folyamatosan érkeznek a bejelentések Zalában elhullott szárnyasokról is. Érthető módon egyre fokozódik a riadalom a lakosság körében, minderre azonban semmi okuk nincsen, fogalmaz dr. Kvarda Attila megyei tiszti főorvos.

Érdeklődésünkre elmondja: a madárinfluenza-vírus abban a pillanatban elpusztul, amint elhull a fertőzött állat. Ebből kifolyólag veszélyben „csupán” azok lehetnek, akik munkájukból kifolyólag, az előírt biztonsági intézkedéseket be nem tartva érintkeznek a beteg szárnyassal.

– A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a madárinfluenza-vírus emberre veszélyes típusa csak nagyon szoros kontaktus megléte esetén terjed át az állatról az emberre. Azok az emberek fertőződtek meg eddig, akik a baromfiállománnyal foglalkoztak, etették, gondozták az állatokat, takarították élőhelyüket. Rendkívül szoros volt tehát a szárnyasok és az ember közötti kapcsolat, így történhetett meg, hogy az ember is megfertőződött. Azt feltételezzük, és a nemzetközi tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy az elhullott madarakból, különösen a vízi szárnyasokból, vándormadarakból emberre nem terjed át a vírus. Legalábbis eddig nem volt erre példa – szolgál megnyugtató válasszal dr. Kvarda Attila. – A szárnyasokban, akárcsak az emberben, a légutakban húzódik meg a vírus. A légutakban szaporodik, majd bekerül az emésztőrendszerbe. A környezetbe a légutakon keresztül, illetve széklettel kerül a vírus.

– Tegyük fel, hogy városunkban is találnak madárinfluenzától elpusztult szárnyast. Milyen intézkedéseket kell foganatosítania ebben az esetben az ÁNTSZ-nek?
– Két területen kell ebben az esetben intézkednünk. Az előbbi az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás hatáskörébe tartozik, ezt követi az egészségügyi intézkedés, melyre csak akkor kerül sor, ha a vírus emberre is átterjed. A szükséges beavatkozás függ attól, hol jelentkezik a vírus, és az általa okozott megbetegedés. Szóba kerülhet zárlat, karantén, illetve izoláció elrendelése.

– A zalaegerszegi kórházban biztosított a madárinfluenza-gyanús betegek elkülönítése?
– Megyénk mindhárom kórházában megteremthetők az izoláció feltételei. Az Egészségügyi Világszervezet rendezésében részt vettünk egy virtuális gyakorlaton, melynek során monitoroztuk, miként valósíthatók meg az izoláció feltételei az egyes intézményekben. Örömmel konstatáltuk, hogy mind a tárgyi, mind a személyi feltételek rendelkezésre állnak Zalában. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: