keresés a weboldalon

Szatírt is fogtak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szatírt is fogtak

2007 február 08 - csütörtök
A tavalyi esztendőben szintén roppant hasznos munkát végeztek a zalaegerszegi polgárőrök, akik számos alkalommal akadályoztak meg bűncselekményeket, füleltek le körözött személyeket, és gépkocsikat, sőt még egy szatír elfogásában is közreműködtek. A 2006-os esztendő eredményeiről Donáczy Dezső, a Zalaegerszegért Bűnmegelőzési és Közlekedési Egyesület elnöke számolt be lapunknak.

– Polgárőreink 2006-ban összesen 24199 óra szolgálatot teljesítettek, amely úgy gondolom elég szép eredmény – kezdte az elnök. – Egyesületünk tagjai 36 esetben működtek közre bűnelkövető elfogásában, 5-ször „akadt a horgunkra” körözött személy, 21 alkalommal füleltünk le körözött járművet, de emellett számtalan esetben sikerült megakadályoznunk kisebb, vagy nagyobb bűncselekményeket. A Mátrix-Police rendszám-azonosító berendezésünkkel országos akciókban is részt veszünk, vagyis az utakon zajló gépjármű-ellenőrzéseknek ugyancsak állandó tagjai vagyunk.

Megtudtuk, a tavalyi évben a szokásos bűnmegelőzési munka mellett számos érdekes eset is történt a zalaegerszegi polgárőrökkel. 2006 tavaszán például egy szatír elfogásában működtek közre. A Kertvárosban rendszeresen szolgálatot teljesítő polgárőr már régóta figyelt egy gyanús férfit, akikről az adatgyűjtések után be is bizonyosodott, hogy valójában ő keresett személy. Végül a városrészben „rosszalkodó” férfit a rendőrségnek – természetesen a polgárőrök segítségével – sikerült „elcsípni”. Ugyancsak kuriózumnak számít, hogy a Mátrix-Police rendszerrel a zalai megyeszékhelyi polgárőrök Budapesten kiszűrtek egy olyan körözött gépjárművet, melynek vezetője ellen is körözést adtak ki. Mondhatjuk, két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen a „rossz fiút”, és a keresett járművet is sikerült elfogni.

– A körözött személyek, valamint a gépjárművek „lefülelése” mellett, fogtunk el okirathamisítót is. Sikerként értékeljük, hogy az ünnepek előtt – húsvétkor és karácsonykor -, amikor a nagyobb bevásárlóközpontoknál teljesítettünk szolgálatot, nem történt egyetlen bűncselekmény. Ezeken a napokon szinte mindig találkozhattak polgárőrrel az itt megforduló vásárlók, s úgy látszik, ez a bűnelkövetőket is megzavarta.

A jelenleg 50 fős tagsággal bíró polgárőrök az elmúlt esztendőben még szorosabbá fűzték kapcsolatokat a rendőrséggel, a pénzügyőrséggel, a határőrséggel, valamint a katasztrófavédelemmel, és számos esetben működtek együtt ezekkel a szervekkel. Naponta egyébként 12 és 24 óra között átlagosan három polgárőr teljesít szolgálatot a városban és Zalaegerszeg vonzáskörzetében.

– A jövőben még nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a közterületek, valamint a köztemetők ellenőrzésére. Ennek finanszírozásához pályázati úton szeretnék forrást szerezni, ám terveink között szerepel egy új szolgálati jármű vásárlása is. A már korosnak számító Skoda Favorit típusú kocsinkat akarunk egy újabbat, s bízunk benne, hogy ehhez is nyújt majd támogatást az önkormányzat – fűzte hozzá Donáczy Dezső. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: