keresés a weboldalon

Szegénység a tarisznyában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szegénység a tarisznyában

2007 október 08 - hétfő
Az Ady Endre-iskolában rendhagyó irodalomóra keretében mutatták be Vértes Judit: A tanító öröksége című könyvét. A közel 40 évig Zalában tanító, ma már nyugdíjas pedagógus az 1930-as éveket viszi az olvasók elé. Édesapja életének viszontagságain keresztül érzékelteti a tanítósorsot, keresztmetszetet ad a korról, és a saját családja életébe is bepillantást enged. Vértes Judit 10 évig dolgozott az Ady-iskolában, ahol a diákok a könyvből vett idézetek dramatizálásával adtak keretet a színvonalas programhoz.

Vértes Imre 1908-ban született Budapesten. Sorsa azonban nem a nagyvároshoz, hanem a kisiskolákhoz kapcsolta egész életén át esztergomi tanítóképzősen. 19 éves korában kezdett naplót írni, mely az évek során ezer oldalasra duzzadt. Ez volt a könyv egyik alapja, mely az álláskereső pedagagógus négy viszontagságos évét mutatja be.

A másik pillér az első munkahely, egy kis alföldi tanyai iskolában töltött három év krónikája. Az írónő végigjárta a könyvben említett helyszíneket, két évig lakott Szegváron, beszélt a ma már ősz hajú egykori kisdiákokkal, hogy kellő átéléssel és minél hitelesebben tudja felidézni a gazdasági világválság Magyarországát. Az írónő kiemelte, nemcsak az édesapja életét írta meg, hanem a tanítósorsot a 30-as években, amely közügy volt akkor is és most is.

A tarisznyába zárt cifra szegénységet, a tanyai emberek határtalan tisztességét, a naponta kilométereket gyalogló, rongyos ruhás gyerekek mindennapjait. A havi 200 pengő fix korszakát sok korabeli fotóval kiegészítve. Bár napjaink kezdenek bizonyos vonásaiban hasonlítani az említett időszakra, a gyerek csak gyerek marad, jövőt alakító erő. Ezt kell felismerni a pedagógusoknak, és őrizni a tanító örökségét. (Zala-Lap Kft., B. K.)

Tartalom megosztása: