keresés a weboldalon

Szelektív hulladékgyűjtés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szelektív hulladékgyűjtés

2006 november 20 - hétfő
A február végi alapkőletétel után Zalaegerszegen is elindul az Ispa hulladékgazdálkodási rendszer beruházási üteme, ami annyit jelent, hogy a hulladéklerakó mellett egy nagy válogatócsarnokot, komposztálót építenek és egy hulladékgyűjtő udvart, ugyanilyen épül még a régi szennyvíztisztító telep bejáratánál, a sportcsarnok mögött. Ezek a beruházások jövőre már belépnek a hulladékgazdálkodás rendszerébe. Minderről Gecse László, a Zala-Depo Kft. ügyvezető igazgatója beszélt. Hozzátette: Nagykanizsa és Letenye után a Nyugat-Balaton és Zala-völgye Regionális Hulladékgazdálkodási Projekt keretében a Zalaegerszeget és térségét érintő egymillárd forint értékű projekt jövőre megvalósul. Ugyancsak elkezdődött Lentiben, Zalalövőn a beruházás, valamint megkezdődött a zalabéri hulladéklerakó építése is.

– Az idén elkészülnek a városban és a környéken az úgynevezett gyűjtőszigetek, melyek négy konténerből állnak és négyféle hulladék gyűjtésére alkalmasak. Ahogy megtörténnek a műszaki átadások, azonnal ellátjuk ezeket a területeket saját edénnyel és megkezdjük a hulladékok szelektív gyűjtését. Az Ispa beruházási rendszer keretében 71 ilyen működik majd, de a Zala-Depo által jelenleg is üzemeltetett 59-et valószínűleg megtartjuk és saját erőből működtetjük a város tagoltsága és a lakótelepek kiszolgálása miatt. Szeretnénk szélesíteni a szelektív gyűjtést, válogatást, hasznosítást az eddigi tapasztalatok alapján. A lakossági szelektív hulladékgyűjtés olyan mértékben haladt előre, hogy a válogatókapacitásunkat a csúcsra kell járatnunk. A teljes rendszer kiépítésének a végén a szelektív hulladékgyűjtés teljes feltételrendszere megvalósul.

A rendszer folyamatos beüzemelése többletköltségekkel jár – folytatja Gecse László. – És ez indokolja az infláció feletti díjnövekedést, (10 százalék) ami több mindent magába foglal. Például a szelektív gyűjtés pluszjáratokat igényel, a hulladékválogatásnak, -feldolgozásnak és bálázásnak is pluszköltségei vannak, melyek a hulladék mennyiségének arányában jelentkezik. A lakosságnál ugyanakkor megtakarítást jelent, ha vállalják a szelektív gyűjtést, mert akkor nem kell a fejlődés, okozta többlethulladék számára több edényt használni.
Gecse László beszámolt arról is, hogy az utóbbi idők akcióit pozitívan fogadta a lakosság. Ilyen volt az őszi limlom-akció, melynek keretében házhoz mentek és külön, szervezetten szedték össze a különböző fa-, fém-, műanyag és egyéb hasznosítható hulladékot.

A Zala-Depo Kft. a vele szolgáltatási szerződésben álló lakossági partnereinek – amennyiben nincs a társaság felé tartozásuk – komposztáló edényt biztosít a zárkertekben és a tömbházakban is Zalaegerszegen. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: