keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szélesre nyitják a kapukat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szélesre nyitják a kapukat

2004 szeptember 03 - péntek
Az egervári vár lovagtermében tartotta első évadnyitó társulati ülését a zalaegerszegi Griff Bábszínház, melyen bemutatták az intézmény valamennyi munkatársát és hallhattunk a következő évad programjáról is.

A megjelenteket elsőként Kovács Géza, a bábszínház igazgatója köszöntötte, majd Garamvölgyi György, az intézményt fenntartó tanács elnöke vette át a szót, aki történelmi napnak nevezte a társulati ülés napját. Mint mondta, harminc évvel ezelőtt az egervári várból indult útjára a nyári színházi játékok, most pedig elsőként itt ül össze az újonnan megalakult bábszínház „csapata”. Hozzátette: az intézmény életre hívásával a megye és a város egy olyan centrumot hozott létre, amely széles körben szólítja meg a gyerekeket. A Griff Bábszínház a tervek szerint decemberben lel önálló otthonra, ugyanis ekkor adják át az Ady mozi épületében a bábszínház beruházásának első ütemét.
– A bábszínház működésének köszönhetően a régióban élő fiatalok lelkét megóvhatjuk a fogyasztói társadalom negatív hatásaitól – hangsúlyozta Garamvölgyi György. – A minőségi munkára garanciát jelent, hogy az intézmény élére több tízéves tapasztalattal rendelkező szakemberek kerültek, s a most összeálló fiatal társulat is sokra hivatott. A bábszínház egyébként összmagyar színháznak is tekinthető, mivel az egyik darab színpadra állításában közreműködő munkatárs Kolzsvárról érkezett, a bábszínház vezető tervezője pedig magyar-szlovák kettős állampolgárságú.
Velkey Péter, a városi önkormányzat művelődési osztályának vezetője szerint a bábszínház nevelő szerepe egyedülálló, s közvetítésével a térség fiataljai páratlan élményekkel és valódi értékekkel gazdagodhatnak. A bábszínház megalapítása jól mutatja, hogy a régió elkötelezett a kulturális tevékenység mellett, s remélhetőleg az intézmény a megye és a város szeretett és becsült gyermeke lesz, emelte ki Velkey Péter.
Az intézmény igazgatója, Kovács Géza kifejtette: egy bábszínház megalakítása komoly jelentőséggel bír, ezért a most verbuválódott társulatra is nagy feladatok várnak. A gyerekek mindennél fontosabbak, s a zalaegerszegi bábszínház szintén értük jött létre.
A Griff Bábszínház három darabbal kezdi működését, melyeket október 16-17-én mutatnak be a közönségnek. December 17-én egy misztériumjátékot láthatnak majd az érdeklődők, tavasszal pedig egy felnőtteknek szánt darab szerepel a programban. Emellett a görög mitológia témáit feldolgozó rendhagyó irodalomórákkal kedveskedik a műfaj iránt vonzódóknak a bábszínház vezetése, akik szeretnének minél több tehetséges hazai és külföldi rendezőt vendégül látni Zalaegerszegen.
A direktor elárulta: Debrecenből, Kecskemétről, valamint az országhatáron túlról is fogadnak előadásokat, ezzel is jelezve, hogy a bábszínház kapuit szélesre kívánják nyitni.

Tartalom megosztása: