keresés a weboldalon

Szemét- és varjúlesen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szemét- és varjúlesen

2010 április 01 - csütörtök
Három hete intenzív takarítás kezdődött a város közterein és parkjaiban. Hosszú volt a tél, a februári havazás miatt egy hónapos „csúszásban” van a természet, s így a tavaszi munkálatok is később kezdődtek. Az eddig elvégzett feladatokról egy belvárosi szemle során számolt be dr. Gyimesi Endre polgármester, Tombi Lajos alpolgármester, Nagy András a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, valamint a műszaki osztály munkatársai.

A bejárás a Kovács Károly térről indult, majd a Mindszenty tér, Deák tér, Landrohegy, kertváros egy-egy forgalmas csomópontját követően a vasútállomás parkolójában zárult. Nagy András elmondta, hogy a tél okozta „sebek”, így a hó alá szorult hulladék, csúszásgátló kavicszúzalék eltávolításával vette kezdetét a tavaszi nagytakarítás. A kerékpárutakat, járdákat, lépcsőket már megtisztították a zúzaléktól.

Ez utóbbi a sószóráshoz képest környezetkímélőbb módszer, de lényegesen nehezebb takarítani, és sokkal magasabbak a költségei. Jövőre így átgondolják, hogy a hagyományos sózással, vagy a modern apró kaviccsal védekezzen-e a város a hó ellen. Bár nincs kizárva, hogy a sószórást uniós jogszabályok alapján betiltják az országban.

A takarítási programba bevonták a munkából tartósan kiszorulókat, de diákok és civil szervezetek is segítik a munkát. VG Kft. koordinálásával több mint 50 fő dolgozik a város terein és parkjaiban. Tombi Lajos hozzátette: a város minden részén zajlanak a köztisztasági akciók, metszési munkák, valamint a köztéri padok kihelyezése és a lépcsők, utcabútorok ellenőrzése.

Fazekas Györgyi a műszaki osztály környezetgazdálkodási és kommunális csoportjának vezetője elmondta, tíz százalékkal kevesebb összeg áll idén a feladatok elvégzésére, de ennek ellenére igyekeznek az előző évekhez hasonlóan jó munkát végezni.

Gyimesi Endre jelezte: a télen körülbelül 30 millió forintot költöttek hóeltakarításra. Emiatt a köztisztasági feladatok ellátására szánt keretet az idén valószínűleg bővíteni kell, mert a pénz nem lesz elegendő a feladatok elvégzésére. A lakosság segítségével azonban sokat lehetne csökkenteni a kiadásokon.

Tombi Lajos szerint például ha a vandálok nem tennék tönkre a virágokat, bokrokat, s nem rongálnák az utcabútorokat, jelzőtáblákat, korlátokat, milliókat lehetne spórolni. A bejárás első megállója a Kovács Károly tér és az autóbusz-állomás közötti lépcsősor volt, mely a város egyik legforgalmasabb része.

A szakemberek ennek állapotával nem is voltak teljesen megelégedve, hiszen a lépcső több helyen töredezett, csúszós, s ezeket a hibákat javítani kell. A Deák Ferenc téren viszont szép rendben találtak mindent, talán csak a madárürülékkel akadnak problémák; néhány pad bizony tisztításra szorul. Tombi Lajos ezen kívül a platán fákon apróbb betegségek jeleit látta, amit a balesetek elkerülése érdekében mielőbb ellenőrizni kell, átfogó favizsgálattal.

A polgármester örül, hogy a nagytemplom körül sikerült egy esztétikus, szépen gondozott teret kialakítani, ma már alig gondolnánk, hogy öt esztendővel ezelőtt még autók köröztek itt. A végső cél persze az, hogy a Kossuth utcáról teljesen kitiltsák az autóforgalmat, a Kazinczy tér pedig csak egysávos legyen. A komolyabb munkáknak azonban csak a tehermentesítő külső részek – például a Köztársaság – Göcseji út – Mártírok út kereszteződés átalakítása után lehet nekiállni.

Az ellenőrzésre kijelölt városrészeken tovább haladva a szemlézők megállapították, hogy kivétel nélkül mindenhol szépen halad a szemétszedés és a lehullott gallyak, falevelek gyűjtése. A hulladékgyűjtő edényeket is rendben találták. A Landorhegyi út egyik buszmegállójánál (Szamba presszó) találtak viszont útburkolati hibát, ami javításra vár.

Az Alsóerdei út akácfa sora mellett elhaladva Tombi Lajos megjegyezte: az itt elvégzett gally- és levéleltakarításban nagyon sokat segítettek a lakók, amit ez úton is szeretne megköszönni. Április 9-én a kertváros több pontján lesz köztisztasági akció, szeretnék, ha az előző évekhez hasonlóan idén is sokan részt vennének a takarításban.

Az alpolgármester szólt még a város faállományáról is. Szerinte 10 éven belül meg kell történnie a faállomány majdnem teljes cseréjének. A ’60-as években ugyanis a lelkesedés nagyobb volt, mint a körültekintés, így sok helyre nem éppen oda illő fák kerültek. Emiatt ma sok a gond: szűk helyek, felpúposodott útburkolatok, veszélyesen elöregedő, beteg fák.

Ezeket olyanokra kell cserélni, melyek jobban illeszkednek a városi környezetbe. Fazekas Györgyi hozzátette: a májusi közgyűlés tárgyalja majd a zöldfelületek fejlesztéséről és rekonstrukciójáról szóló előterjesztést, amely részletesen foglalkozik majd a felmerült problémákkal.

A szemle végén, a vasútállomás parkolójában a résztvevők elégedettségüknek adtak hangot. (Tombi Lajos is, mintha kevesebb varjúfészket látott volna a Zrínyi úti platánokon.) Mint mondták lényegesen tisztább a város, mint néhány héttel ezelőtt. A munka és szemle persze folyik tovább: húsvét előtt a stáb a peremkerületeket – Andráshida, Erzsébethegy, Botfa, Besenyő, Ságod – is bejárta. Májusban pedig a játszóterek ellenőrzése következik.

(Zala-Lap, – pet –
Fotó: Z. A.)

Tartalom megosztása: