keresés a weboldalon

Szemle a közterületek állapotáról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szemle a közterületek állapotáról

2009 július 30 - csütörtök
A város közterületeinek, parkjainak gondozásáról és kaszálásáról ma szemlével egybekötött sajtótájékoztatón számolt be Gyutai Csaba alpolgármester, Nagy András, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója és Aladi Gusztáv, a Kontakt Humán Kht. ügyvezetője.

A júliusi extrém időjárás, a sok csapadék és a forróság ugyan késleltette, nehezítette a munkák elvégzését. Zalaegerszeg közterületeinek állapota mindazonáltal elfogadhatónak minősíthető, hiszen a feladattal megbízott két cég, a Városgazdálkodási Kft. és a Kontakt Humán Kft. folyamatosan teszi a dolgát – kezdte a tájékoztatást Gyutai Csaba.

– Az utóbbi vállalkozáson keresztül közel 100 közmunkás is dolgozik a köztereken, így olyan munkákat is sikerül elvégeztetni, melyekre az előző években nem, vagy csak kevés pénz jutott. Ilyen például a járdaszegélyek, árkok tisztítása, városi erdőszélek takarítása. Az eredmény sem maradt el, a közterületek egyre rendezettebb állapota bizonyíték minderre.

Persze, jobbítani mindig lehet, tette hozzá az alpolgármester. Mint fogalmazott, vannak ugyanis fehér foltok, elsősorban a magán külterületeken, valamint az állami kezelésű utak mentén. Így a Ságodi, Gébárti és a Hatházi utaknál, ahol a kaszálást az állami közútkezelő anyagiak hiányában csak kevés gyakorisággal tudja elvégezni. A helyzetet javítandó kaszált már kétszer az önkormányzat a Gébárti úton.

A szemle során a Ságodi úton be is mutattak egy ilyen problémás útszakaszt, ahol igencsak magasra nőtt a gaz. A Hock János úton sajtó munkatársai megtekinthették, miként dolgoznak a közmunkások a járda melletti terület és árok kaszálásán. A bejárás vezetői itt arról is szóltak, hogy a gondozatlan terület tulajdonosa többszöri felszólítás ellenére sem végezte el a kaszálást, így bírságot szab ki rá a növény- és talajvédelmi igazgatóság.

Nagy András, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, parkerdőkkel és a peremkerületekkel együtt közel két és fél millió négyzetmétert tesz ki a zöldfelület a városban, mely folyamatos kaszálást igényel. A feladat elvégzéséhez a személyi és eszközbeli állomány is rendelkezésükre áll. A jövőben azonban, ha az időjárás hasonlóképpen alakul – kánikula, csapadéközön, viharok – át kell csoportosítaniuk az erőforrásaikat. A gondozatlan területekről a 92/311-494-es telefonszámon várják a bejelentéseket, jelezte.

Az Út a munkához programban közreműködve a Kontakt Humán Kht. januártól júliusig összesen 165 főt vont be, akik közül 70-80-an kommunális területen dolgoznak. A Körmendi úton már végeztek, jelenleg a Hegyalja utca járdaszegélyét gyomtalanítják a közfoglalkoztatottak, a Park erdőben szemetet szednek, illetve kaszálnak a város közterületein. Húsz főt hasonló céllal a Városgazdálkodási Kft. rendelkezésére bocsátották – tájékoztatott Aladi Gusztáv ügyvezető.

Gyutai Csaba alpolgármester elégedettséggel beszélt a lakosság segítő hozzáállásáról. Sok családi és társasháznál árkokat tisztítanak, nyírják a füvet, virágokat ültetnek az emberek. Ezt a követendő szemléletet a Virágos Magyarországért mozgalom inkognitóban megjelenő bírálóbizottsága külön értékelte elismerő oklevelében. A város köszönetét fejezi ki lakóinak, akikre idén is számítva, nevezett ismét a versenyre, hangsúlyozta végezetül.

(Zala-Lap, A. L.)

Tartalom megosztása: