keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szennyes helyzetben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szennyes helyzetben

2005 november 23 - szerda
Nem mindennapi látványban volt részük azoknak, akik múlt hét szerda délelőtt a Zala Volán Rt. Zrínyi úti telephelye mellett haladtak el. Szaladgáló tűzoltók, speciális védőruhában tevékenykedő szakemberek, villogó szirénák, hatalmas mentődaru. Szerencsére különösebb pánikra nem volt ok, hiszen csak a Zalaegerszegi Védelmi Bizottság tartott vészhelyzet-elhárítási gyakorlatot.

A konstruált baleset során egy nátrium-hidroxidot szállító tartályautó ütközött egy olyan autóbusszal, amelyen hazafelé tartó Flextronics-dolgozók utaztak. Ehhez az ütközéshez riasztották a tűzoltókat, a katasztrófavédelem munkatársait és a rendőrséget. Az eset mindenképpen nagy odafigyelést igényelt a kiérkező mentőcsapatoktól, hiszen a maró hatású nátrium-hidroxid veszélyes az emberi szervezetre, amely könnyű fémmel érintkezve robbanékony hidrogéngázt termel.

Ennek megfelelően nagy óvatossággal közelítették meg a két járművet a tűzoltók. A szolgálatparancsnok először egy távcsővel arról tájékozódott, hogy a tartálykocsin milyen UN-tábla látható, azaz ezek azonosítása után már rögtön tudták a lánglovagok, hogy milyen anyaggal van dolguk. Ezt követően több tűzoltó speciális vegyvédelmi ruhát húzott, és ebben kezdett hozzá a munkához. Elsőként a tartálykocsi vezetőjét mentették ki, majd a nátrium-hidroxid szivárgását állították el.

A helyszínen dr. Bangó Szilárd Lóránt százados, a zalaegerszegi tűzoltóság tűzoltási és mentési osztályának vezetője „közvetítette” az eseményeket. Elmondta: a speciális anyag miatt a gépjárművet kizárólag vegyvédelmi ruhában szabad megközelíteni, melyet egy erre a célra kitalált sátorban szintén mentesítenek a veszélyes anyagtól.

Mindez úgy történik, hogy a tűzoltók egy mobil zuhanyon keresztül hagyhatják el a terepet, melyben víz segítségével eltávolítják róluk a nátrium-hidroxidot. A lánglovagoknak egyébként az úttestre kerülő veszélyes anyag felfogásáról és eltávolításáról is gondoskodniuk kell. Ez nem könnyű feladat, de a rendelkezésükre álló speciális felszerelésekkel – vegyimentő konténer, kármentő edény – ezt is meg tudják oldani. A balesethez természetesen nagy mennyiségű vízzel érkeztek a tűzoltók, hiszen a nátrium-hidroxidot ezzel oldják fel az eltávolítás előtt.
Megállapításra került, hogy a helyszínre érkező tűzoltók és a katasztrófavédelem munkatársai sikerrel oldották meg a feladatot, és összehangolt munkájuknak köszönhetően hamar úrrá lettek a nem mindennapos problémán. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: