keresés a weboldalon

Szent Gellért nap a Mindszentyben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szent Gellért nap a Mindszentyben

2014 október 30 - csütörtök
Ennek az évnek a szeptemberében is elérkezett a diákok körében közkedvelt Szent Gellért napi zarándoklat ideje. Mi immár nyolcadik éve készültünk fel lelkesen erre a testet és lelket egyaránt megújító eseményre.

Szent Gellértre hálás szívvel emlékezünk minden évben, azért is, mert ő a katolikus iskolák védőszentje és patrónusa. A szent életű szerzetes a magyar nép kereszténnyé válásának idején érkezett hozzánk, hogy Imre herceg nevelőjeként, csanádi püspökként, majd vértanúként szolgálja Istent és népünk krisztusi hitre térését.

Zarándoklatunk kezdetén a zarándokzászlók nyomában vidám hangulatban osztályonként haladtunk a Zalaegerszeg-kertvárosi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomhoz. Itt szentmisén vettünk részt, melyet Szakál Szilárd atya celebrált. Az atya prédikációja nagy hatással volt a fiatalokra, a gyermekek nyelvén szólt hozzánk, jó humora és kedvessége mindannyiunk számára megnyerő volt. A szentmise befejeztével a templom előtti térre kiérve tapasztaltuk, hogy megeredt az eső. Így az iskolánk felé vettük az irányt. Amint megérkeztünk, tízóraiztunk, és elindultunk a kijelölt állomásokra, hogy teljesítsük a ránk váró feladatokat, melyek Szent Gellért életével, valamint a missziókkal voltak összefüggésben. Az első állomáson ún. keresztény activityben jeleskedhettünk. Bibliai idézeteket kellett elmutogatni, hogy a többiek kitalálják a feladványokat. A második állomáshelyen Jézusnak a szavai, miszerint „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!”, adták a kerettörténetet. Azt a feladatot kaptuk, hogy két tanulónak egy-egy hálóval el kellett kapkodnia az osztály többi tagja által dobált fehér és narancssárga színű pingponglabdákat és gesztenyéket, melyek az európai, ázsiai, afrikai embereket szimbolizálták. A következő állomás a vívóteremben volt. Kalkuttai Szent Teréz anya életpéldája alapján hat embert kiválasztottunk magunk közül, akik a „gyógyítók” lettek. Az „apácáknak” be kellett kötözniük a sérült embertársaikat, és a sebesülteket át kellett vinniük a hátukon egy akadályokkal tűzdelt útszakaszon. Az utolsó állomáson már várt bennünket Budaházi Tibor tanár úr és Pál Gabriella tanárnő. Befejezésképpen egy totót kellett kitöltenünk és egy puzzle-t kiraknunk. A sikeresen összeállított képpel kapcsolatban pár információt is meg kellett még osztanunk az állomásvezetőkkel.

Zarándoklatunk a módosított útvonal ellenére nagyszerű és hasznos volt. Jól éreztük magunkat, szép napot töltöttünk együtt, és kiválóan is szerepeltünk. Nagyon büszkék vagyunk az iskolánkra és az osztályunkra!  

Ima Szent Gellért püspökhöz
Istenünk, te a vértanúság győzelmével koronáztad és a halhatatlanság dicsőségével övezted Szent Gellért püspököt. Engedd jóságosan, hogy akinek emlékét áhítatos lélekkel ünnepeljük itt a földön, annak örök oltalma védelmezzen a mennyben. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen

Hári Patrícia, Belléncs Fanni (8.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: