keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szent Márton élete

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szent Márton élete

2014 december 11 - csütörtök
Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában született, Kr.u. 316. vagy 317. évben.

A hagyomány szerint szülőháza felett áll a mai Szent Márton templom. Apja jómódú katonatisztként szolgált, s jutalomból Itáliában kapott birtokot, így itt telepedtek le. 12 éves korában úgy döntött, felveszi a kereszténységet, ezért katekumen lett. Szüleinek ez nem tetszett. 15 évesen apja kedvéért belépett a hadseregbe, és mivel fiatal volt, 4 évig gyakorló csapatnál szolgált, majd 19 évesen lett valódi katona. A feljegyzések szerint segítőkész, jóindulatú ifjú volt.

Egy téli este, amikor nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg, saját köpenyét kardjával vágta ketté, majd borította a koldus vállára. Ezek után Jézus megjelent álmában a koldusnak adott köpeny darabjában.

339-ben 22 évesen megkeresztelkedett, nem sokkal később pedig elhagyta a hadsereget. Pappá szentelték, majd hazalátogatott, ahol édesanyját megtérítette. Ezek után egy szigeten remetéskedett, később pedig a városon kívül épített magának egy remetelakot. Hamarosan tanítványok gyűltek köréje. Kolostorokat alapított. 371-ben a nép és a papság Mártont akarta püspöknek. Felszentelése után úgy élt hívei között, mint a legszegényebbek. Segítette őket, a békét vitte közéjük, a hit tisztaságát azonban mindig keményen megvédte. Élete során sok csodát tett, gyógyított, ördögöt űzött és halottakat támasztott fel. Tevékenységét mindig az apostoli célok irányították, a rábízottak üdvössége és az igaz tanítás megőrzése egy olyan korban, amikor a különböző eretnek mozgalmak megerősödtek.

Véleményem szerint ezek után méltán emelte őt az egyház a szentek sorába, és állítja elénk mindig követendő példaként.

Bottló Péter (8.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: