keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szerencse sárkányok a zsinagógában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szerencse sárkányok a zsinagógában

2005 május 12 - csütörtök
Az Egerszeg Fesztivál részeként került megrendezésre a Városi Hangverseny és Kiállítóterem MinImage rendezvénysorozata, mely más népek kultúrájából kíván ízelítőt adni. A mostani bemutatón japán papírsárkányokból és pörgettyűkből nyílt tárlat.

Garamvölgyi György országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke a japán-magyar kulturális és vérségi kapcsolatokról, valamint az elmúlt évek zalaegerszegi és japán baráti és művészeti találkozóiról beszélt. „Sosem azt kell keresni, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt.” A japánoktól pedig mindenki sokat tanulhat, mert alig akad a világon olyan nemzet, aki a hagyományokat a modernitással és a technikai vívmányokkal ilyen színvonalon tudná ötvözni.

A tárlatot Furuya Masato, a budapesti Japán Alapítvány vezetője nyitotta meg, aki a több, mint ezer éves múltra visszatekintő, finom technikával készült papír játékeszközökről szólt. Trükk kell hozzá, hogy a sárkányok repüljenek, s az sem mindegy, hogy milyen mintával látják el őket. A „tábornok”, a „teknős” és a „daru” például a jó szerencsét, és az életerőt szimbolizálják, így a papírsárkányok nem is csak játékok, mert varázserővel bírnak.

Tartalom megosztása: