keresés a weboldalon

Szeretetet kapnak és adnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szeretetet kapnak és adnak

2007 június 27 - szerda
Az ünnepek mindig jó alkalmat adnak a számvetésre. Ilyenkor nyílik lehetőség egy kicsit megállni, és visszatekinteni. A fennállásának tíz éves évfordulóját ünneplő Szent Család Óvoda pedagógusai, dolgozói elégedettek az egy évtized alatt elért eredményeikkel. Nyugodt szívvel dőlhetnek hátra, hiszen szellemiségükkel, hitvallásukkal évről-évre több család kíván azonosulni.

A tíz éves évfordulót több száz kisgyerek és szülő ünnepelte együtt. A jubileumi rendezvény hálaadó szentmisével vette kezdetét, majd óvodatörténeti kiállítás nyílt az intézményben. Nagy sikere volt a családi vetélkedőnek, de jól sikerült a közös ebéd is, ami a szülők, nagyszülők keze munkáját dicsérte. A délután folyamán a Hétrét együttes adott koncertet az óvodában, a gyerekeket akadályverseny, a szülőket pedig előadás várta. A nap egy közös koncerttel zárult.

– Egy tíz éves gyermekhez hasonlítanám jelenlegi óvodánkat. A születés előtt természetesen intézményünknek is volt egy magzati korszaka, melynek során tervezgettünk, nagy-nagy célokat magunk elé tűzve vártuk a világra jövetel nagy napját – beszél az induláskor megfogalmazott célkitűzésekről Kovácsné Ujj Andrea óvodavezető. – Mindenekelőtt lehetőséget kívántunk biztosítani a keresztény nevelésre azoknak a szülőknek, akik egyébként is ebben a szellemben nevelik gyerekeiket. Emellett helyet kívántunk adni azoknak a családoknak, akik tartozni szerettek volna valahová. Nevünkben is benne foglaltatik, hogy a családok óvodája kívánunk lenni. A gyereket egy kölcsönbe kapott kis emberkének tekintjük, akit egy családból kapunk, és egy családba adunk vissza. Ezért tartjuk nagyon fontosnak a szülőkkel való szoros kapcsolatot. Ennek megfelelően alakítottuk óvodánk életét. Kezdetben közösségteremtő programokat, játszóházakat szerveztünk a családoknak, majd úgy formáltuk a délutánokat és hétvégéket, hogy míg a gyerekek játszanak, a szülők különböző lelki tartalmú – házassági kapcsolatot, gyereknevelést segítő – előadásokon vehetnek részt. Így kerültünk egyre közelebb egymáshoz.

Mi óvónők és a szülők is úgy gondolkodunk, hogy nap mint nap szeretetet fogadunk be a mennyei Atyától, és képesnek kell lennünk arra, hogy ezt a szeretetet többszörösen továbbadjuk a gyerekeknek. Egy körforgás alakul ki ily módon. Szeretetet kapunk és továbbadunk. Nem feltétlenül mindig annak, akitől kapjuk, hanem annak, akinek a legnagyobb szüksége van rá.

– Az óvoda szellemiségének elismertségét jelzi, hogy állandóan teltházzal üzemel az intézmény. Jelenleg hány kisgyereket gondoznak?
– Jelen pillanatban három csoportban 80 kisgyerekkel foglalkozunk, a következő tanévet viszont már 84 fővel indítjuk. Szájhagyomány útján terjed az óvoda jó híre. Büszkék vagyunk arra, hogy valóra váltak tíz évvel ezelőtti elképzeléseink. Az óvoda iránti nagy érdeklődés azt igazolja, hogy szükség van a városban a családok óvodájára. 

– Milyen elképzeléseket fogalmaznak meg a jövőt illetően?
– A jövőt csak az tervezheti, akinek van múltja. Nagy örömünkre, a Szent Család Óvoda mögött sikeres tíz év áll. Rengeteg embernek tartozunk ezért hálával. Jó szándékú jótevőinknek köszönhetjük bútorainkat, játékainkat, kirándulásainkat – fogalmaz az óvodavezető.

Ami a jövőt illeti: szeretnénk folytatni a megkezdett munkát. Továbbra is a családok szolgálatában kívánunk állni, hangoztatva az ajándékba kapott élet fontosságát és a házasság szentségét. Nem hagyunk fel immár hagyományos közösségformáló rendezvényeinkkel sem. Célunk, hogy további tartalommal töltsük meg ezeket. (Zala-Lap Kft., F.M., Z.A.)

Tartalom megosztása: