keresés a weboldalon

Széthúzás helyett összefogás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Széthúzás helyett összefogás

2006 március 16 - csütörtök
A zord időjárás ellenére idén is sokan gyűltek össze március 15-én a Deák-téren, hogy az ünnepi szentmisét kö-vetően a Haza bölcsének szobránál emlékezzenek a 158 esztendővel ezelőtt történtekre. A márciusi ifjak tetteit elsőként Varga End-re történész, középiskolai tanár idézte. Szólt arról, hogy 17 éve ünnepelhetünk szabadon, szomorú azonban, hogy sokak számára nem ünnep március 15-e. Egyik oka ennek, vélte a szónok, hogy évek óta egymástól elkülönülve ünnepelnek a különböző pártok: „pártosodott nemzeti ünnepünk”.

Az ünneplők a Deák-térről a Kossuth utcán vonultak Csány László szobrához. Útközben megkoszorúzták gróf Széchenyi István domborművét és Kossuth Lajos szobrát. A vértanú szobránál dr. Gyimesi Endre polgármester fogalmazta meg ünnepi gondolatait. Felelevenítette a zalaiak honvédő tetteit, majd arról szólt, mire vihetnék a mai magyarok, ha összefognának, ha a széthúzás és a haszonlesés helyett a munkára, a közös feladatokra koncentrálnának!?

– Nem tudom, megérjük-e ezt valaha? Eljutunk-e valaha ahhoz a gondolathoz, hogy ne csak a legnagyobb baj idején fogjuk meg egymás kezét? – tette fel a kérdést dr. Gyimesi Endre, majd így folytatta: – Pedig könnyebb kéz a kézben állni, mint fogcsikorgatva, ökölbe szorított kezekkel. Higgyék el! Mindez rajtunk múlik! – szögezte le a polgármester, és arra kérte az egybegyűlteket, hogy vessék le az előítéleteiket, hallják meg a hívó szavakat, lássák meg a feléjük intően hívogató kezeket! Ne lássanak ellenfelet, ellenséget a másikban!

Ha így teszünk, jobban megértjük, mit jelent a szó: haza – zárta a gondolatsort a polgármester, majd korunkat áldásos és sorsfordító kornak nevezte, felhívta a ma élők figyelmét, hogy felelősséggel tartozunk az utókor számára, nem mindegy, milyen jövőt hagyunk rájuk.

– Én tudom, mint polgármester, és tudom, mint magánember, hogy mit szeretnék magam után hagyni – hangsúlyozta a szónok. – Egy európai rangú, érdekeit erősen védelmező Magyarországot. Ősei hitét, hagyományait, kultúráját és történelmét ismerő, azt büszkén vállaló fiatalságot. Egy földjeit művelő, gyáraiban szorgalmasan dolgozó, megélhetésével elégedett nemzetet. Egy olyan nemzetet, amely vállalja az övéit, amely kiáll minden tagjáért.

Az ünnepség zárásaként a város és a megye vezetői, pártok, társadalmi és civil szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket Csány László szobránál. (Zala-Lap Kft. F. M. Z. A.)

Tartalom megosztása: