keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szigorú a házirend

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szigorú a házirend

2005 április 19 - kedd
Az idei évben is az alapfeladatainkat szeretnénk a legmagasabb szinten ellátni: 997 darab önkormányzati tulajdonú szociális bérlakás kezelője a LÉSZ Kft., várhatóan ehhez az év végéig még 14 új lakás készül el a volt a laktanya területén. Emellett a nem lakáscélú bérlemények kezelését is az elvárt szinten kell végeznünk – fogalmazott Udvar Sándor, a társaság ügyvezető igazgatója, amikor az ez évi elképzelésekről, tervekről kérdeztük.

Ugyan nem az alaptevékenységükhöz tartozik, de az árbevétel szempontjából fontos tevékenység a társasházi közös képviselet, ami az utóbbi időben folyamatosan emelkedett. Jelenleg 100 helyen látják el a közös képviseletet. A tavaly megszületett társasházi törvény egyes rendelkezései megváltoztak, így ennek megfelelően több munka hárul még a LÉSZ Kft. munkatársaira, amire minden társasháznak elkészül a szervezeti és működési szabályzata, valamint a házirendje. Udvar Sándor felhívta a figyelmet egy matávos, ingyenesen hívható zöldszámra (80/204-383) ezen várják az észrevételeket, az esetleges problémákat a társasházi törvénnyel kapcsolatban.

Érdeklődésünkre az ügyvezető igazgató elmondta: az önkormányzatnak van olyan forrása, amiből helyi védettségű épületek felújítását el lehet végezni. Erre a feladatra pályázni fognak és még az ősszel szeretnék felújítani a Mártírok útja 2. számú épületet (az egykori Keresztury-házat), amely társasházként funkcionál és a felújítás költségeihez az ott lakók is hozzájárulnak. Az önrész biztosítása ugyanis a pályázat egyik feltétele.

Kuliffay Ede és Nagy Istvánné társasházi közös képviseleti csoportvezetők az újdonságokról, a társasházi törvény legfontosabb tudnivalóiról tájékoztattak. Ezek egyike, hogy minden társasháznak rendelkeznie kell szervezeti és működési szabályzattal és meg kell alkotnia a házirendet is. Eddig ez nem így volt, ezért sok ház nem is rendelkezett SZMSZ-el. A legfontosabb ezen belül, hogy meghatározásra kerül: milyen arányban és hogyan kell fizetni a közös költségeket. Eddig tulajdoni hányadarányban fizettek a lakók, de a közgyűlés határozhat úgy is, hogy egyes költségeket lakásszámra lebontva fizetnek (lépcsőházi villanyhasználat, takarítás).

A házirend lényege, hogy lehet szankcionálni, ha valaki valamit nem tart be. Eddig hiába jelezték a közös képviselet munkatársainak, hogy egyesek hangoskodnak, zavarják a lakókat a pihenésben, vagy nem megfelelő körülmények között tartanak kutyákat, nem tudtak érdemben segíteni. Most ha valaki nem tartja be a házirendet, szabálysértési eljárást lehet kezdeményezni vele szemben. Megtudtuk: van olyan új társasház, ahol egyáltalán nem lehet kutyát tartani. S hogy mi történik akkor, ha valaki nem fizeti a költségeit? Az SZMSZ egyértelműen tartalmazza: hathónapos nem fizetés után jelzálogot jegyeznek be arra a lakásra, melynek lakója nem fizet. 

Kuliffay Ede elmondta: a társasházi közgyűléseken állandó téma a vízdíj. Ennek az oka, hogy a fő- és alvízmérők soha nem egyeznek. A különbözetet pedig fizetniük kell a társasházaknak. A szemételhelyezésről megjegyezte: addig, amíg a szemeteskukákat nem teszik zárhatóvá, a probléma nem oldódik meg. Egyre több helyen a társasházak saját költségükön elkerítik és kulccsal zárhatóvá teszik a ház szemetesedényeit. Ugyanakkor különböző városrészekben hiányolják az úgynevezett „újságtartókat”, melyek csak a Kertvárosban állnak a lakók rendelkezésére.

A LÉSZ Kft. vezetői egyébként várják a bankok ajánlatait, hogy milyen feltételekkel adnának a társasházaknak hitelt az épületek homlokzatainak felújítására, gépészeti rekonstrukcióra. Elmondták: egyre sikeresebb a lakástakarék-pénztár, ugyanis nem kell többet fizetniük a társasházaknak, csak a felújítási alapot a „lakáskasszába” gyűjteni.  Ehhez a formához állami támogatás is jár. Érdemes megismerkedni a részletekkel!

Tartalom megosztása: