keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szigorú adóbehajtás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szigorú adóbehajtás

2005 április 12 - kedd
A zalaegerszegi cégek, vállalkozások gazdasági nehézségei az önkormányzatot is érzékenyen érintik. Dr. Kovács Gábor jegyzőtől megtudtuk: évről-évre csökken a befizetett iparűzési adó összege, ugyanakkor folyamatosan nő azok száma, akik fizetési halasztásért, illetve részletfizetésért folyamodnak az önkormányzathoz.

Március 15-ei határidővel 2954 vállalkozó, illetve vállalkozás részére írtunk elő iparűzési adóelőleg fizetési kötelezettséget valamivel több, mint 1 milliárd 33 millió forint összegben. Mindebből a mai napig 897 millió forint érkezett be önkormányzatunkhoz. Mintegy 100 millió forint összegben előlegmódosítási, fizetési halasztási, illetve részletfizetési kérelemmel fordultak hozzánk a vállalkozók. Szám szerint 66-an kérték azt, hogy módosítsuk a számukra előírt előleg összegét. Az előleget a 2003. évre vonatkozó, tavaly benyújtott bevallás alapján számítottuk. A kérelmezők azért kezdeményezték a módosítást, mert 2004. évi bevételük nem érte el a korábbi szintet. Az előlegmódosítások 18 millió forintot érintenek. Fizetési halasztást, illetve részletfizetést 36 adózó kért 80 millió forint összegben – tudtuk meg Zalaegerszeg jegyzőjétől. – A korábbi években nem volt példa arra, hogy ekkora összeget érintően folyamodtak volna a vállalkozók, vállalkozások könnyítésért önkormányzatunkhoz. Vélhetően anyagi problémáik késztették őket a részletfizetés, illetve a fizetési halasztás kezdeményezésére.

Elmúlt évi tevékenységükről és nyereségükről május 31-éig kell elkészíteniük a bevallást a vállalkozóknak. Az adatok alapján pontosan kiszámolják az adóosztály dolgozói az idei kötelezettség összegét, majd legkésőbb július közepéig minden érintettnek megküldik a fizetési meghagyást. Az iparűzési adó fennmaradó részének megfizetésére szeptember 15-éig van lehetőségük a vállalkozóknak. A nem fizetőkkel szemben végrehajtást indít az önkormányzat.
Számíthatnak a bírságra azok a gépkocsi tulajdonosok is, akik nem fizetik meg április 29-éig az autójukra kivetett adó első részletét. A közelmúltban postázta a hivatal a gépjárműadóra vonatkozó értesítőket. Súlyadóból 459 millió forintos bevételre számít idén az önkormányzat. Mindebből napjainkig alig 20 millió forint teljesült.

Tóth Csilla, az adóosztály vezetője külön felhívja minden gépkocsi tulajdonos figyelmét, hogy akár eladja autóját, akár vásárol, köteles bejelenteni azt az Okmányirodában. Az idei évtől mindaddig fizetnie kell a gépjárműadót a tulajdonosnak, amíg nem nyilatkozik az adóval terhelt autó eladásáról.
Az iparűzési és gépjárműadón túl az elmúlt év közepe óta bevételt jelent az önkormányzatnak a talajterhelési díj. Mindezt azoknak kell fizetniük, akik nem kötöttek rá a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára. Városunkban 1616 ingatlantulajdonosnak küldött bevallási csomagot az önkormányzat közel 170 ezer forintos bevételre számítva.

Tartalom megosztása: