keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szigorú zsaruk

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szigorú zsaruk

2006 július 17 - hétfő
Továbbra is igaz: „Zalaegerszeg élhető, biztonságos város”. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság az elmúlt évben kitűzött céljait alapvetően megvalósította. A rendőrség „látható” lett, növelték a gyalogos járőrszolgálat óraszámát. Azonos feltételek mellett több nyomozást folytattak le, több elkövetőt fogtak el, ezáltal nőtt a vádemelések száma is. Ami viszont gond: több éve üzemképtelen a városi térfigyelő kamerarendszer, melynek rekonstrukciójára, illetve bővítésére lenne szükség. Mindez javítaná a lakosság biztonságérzetét. Minderről a közelmúltban, az egerszegi közgyűlésen volt szó, ahol a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság számolt be a város közbiztonsági helyzetéről, Kámán János ezredes, kapitányságvezető előterjesztésében.

A kapitányság illetékességi területén az ismertté vált bűncselekmények száma 2005-ben 0,6 százalékkal, 3 ezer 729-ről
3 ezer 752-re emelkedett. Megoszlását tekintve a kisebb súlyú vétségek a meghatározóak, a bűntettek inkább csökkentek. A bűncselekmények kriminalisztikai struktúráját vizsgálva, továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények teszik ki az összes bűncselekmény 56,8 százalékát. Ugyanakkor a lopások, betöréses lopások, a személygépkocsi-lopások, a csalások és a zsebtolvajlások száma is csökkent néhány százalékkal. A rablások és sikkasztások száma viszont változatlan.

A lopások jelentős részét az alkalmi és a mobiltelefon-lopások teszik ki. A betöréses lopások helyszínei a tárolók, alagsori pincék, lomkamrák, hegyi pincék, hétvégi házak és a lakások.

A tettesek főként a nappali időszakban hatolnak be a magánházakba és a társasházi lakásokba, kihasználva, hogy a tulajdonosok nincsenek otthon, és a lépcsőházakban a lakók sem ismerik egymást eléggé, ezért az idegenek sem tűnnek fel nekik. A szándékos testi sértések száma 76-ról 73-ra, a közlekedési bűncselekmények pedig 180-ról 135-re csökkentek. A gazdasági bűncselekmények száma viszont 234-ről 260-ra emelkedett. A legnagyobb arányt az adó- és a társadalombiztosítási csalások teszik ki. E bűncselekmény-kategória mindenhol az országban „megyeszékhelyi specialitás”.

A közrend elleni bűncselekmények száma 519-ről 619-re, a garázdaságoké 77-ről 103-ra emelkedett. Az ismertté vált „visszaélés kábítószerrel” bűncselekmények száma 22-ről 96-ra emelkedett. A kábítószerezés elsősorban Zalaegerszegen jelenik meg. A közélet tisztasága elleni bűncselekmények száma viszont 59-ről 32-re esett vissza.

A büntetőeljárások során a városban ismertté vált bűnelkövetők száma 702-ről 766-ra nőtt, a férfiak aránya 85,4 százalék. A 766 elkövető 35,5 százaléka büntetett előéletű. Az elmúlt évben 2 ezer 986 szabálysértési eljárást folytatott le az egerszegi rendőrkapitányság. A teljes illetékességi területükről összesen 316 családon belüli erőszakkal kapcsolatos bejelentés érkezett, 44 fiatalkorú személy tűnt el 85 alkalommal. A családból eltűntek száma 17 fő, ebből hárman gyermekkorúak, tizennégyen pedig fiatalkorúak voltak.

Az idei évre többek között célként tűzte ki a kapitányság a lakótelepi rendőrségi program megvalósításának előkészítését, valamint a bejelentésekre történő reagálás gyorsítását, szakszerűbbé tételét. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: