keresés a weboldalon

Szigorúak az ellenőrök

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szigorúak az ellenőrök

2004 szeptember 30 - csütörtök
Zalaegerszegen három díjövezetet alakítottak ki. A centrális (zöldzóna) óradíja 200 forint, a piros övezetben parkolók óránként 160 forintot, míg a sárga (védő) övezetben 80 forintot fizetnek. A legkisebb parkolási idő a 200 és a 160 forintos óradíj esetében negyedóra, a sárga övezetben pedig félóra. Az automaták ennek megfelelően vannak beállítva.

– A város parkolási területét az ellenőrzés szempontjából is három részre osztották, ez a felosztás azonban nem egyezik meg a fent említett díjfizetési övezetekkel. A hat ellenőrünk, párban, rendszertelenül járják a parkolókat, azért, hogy ne lehessen kiszámítani, hogy mikor érnek egy adott területre. Ahol nagyobb a forgalom, ott az ellenőrzés után 10 perc múlva ismét a helyszínre mennek egy újabb ellenőrzésre. Az a tapasztalat, hogy ilyenkor legalább 10 autón nincsen jegy – mondja Manesz István, a társaság ügyvezetője és megjegyzi: – azt tudomásul vesszük, hogy bárkinek lehet néhány perces elintéznivalója, éppen ezért a parkoló autósoknak rendelkezésükre áll egy úgynevezett „parkolóóra”, melyet az ügyfélszolgálati irodában ingyen bocsátunk bárki rendelkezésére, aki kéri. Hogy mi a teendő ezzel? Ha például valaki beállítja 9 órára és a szélvédőre teszi, akkor az ellenőr látja, hány órakor parkolt a fizető parkolóba az illető és ez öt perces ott tartózkodást  engedélyez. Tíz percet már nem!
Az ellenőrzés folyamata úgy kezdődik, hogy az ellenőrök először ellenőrzik az automatát, hogy rendesen működik-e, aztán végignézik a kocsikat és ha hiányzik valahonnan a jegy vagy a bérlet, akkor fizetési felszólítást (piros csomagot) helyeznek az autóra. Manesz István azt mondja, szigorúak az ellenőrök és ennek is az eredménye, hogy a környező városokhoz és Budapesthez képest jó a fizetési morál Zalaegerszegen. Mindez érzékelhető a Parkoló Gazda Kft. bevételében is, amely évről évre emelkedik, ugyanakkor a parkolóhelyek száma nem növekedett.
Szabálysértést követ el és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a fizető parkolókban a díj és pótdíjfizetésekre vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti
– Naponta 80-100 fizetési felszólításokat helyeznek ki az ellenőrök a gépkocsikra. A felszólítások fele  mögött egyszerűen feledékenység áll: az autós elfelejti kitenni a bérletét, vagy lecsúszik a szélvédőről a jegye és nem látszik. Ezeket természetesen toleráljuk – fogalmaz Manesz István. – A másik 50 százalék fele befizeti a pótdíjat, a maradék 25 százalékot kell újból felszólítani. Közülük is akadnak, akik nem fizetnek. Ők bírósági fizetési meghagyást kapnak. Ha ezt sem fizetik ki, ügyük végrehajtóhoz kerül. Az elmúlt évben bizony előfordult, hogy nem fizetés miatt két esetben bevontak forgalmi engedélyt.

Tartalom megosztása: