keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szigorúan ellenőrzik

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szigorúan ellenőrzik

2005 december 08 - csütörtök
A közelmúltban módosították a pirotechnikai eszközök birtoklásáról szóló jogszabályt, melynek értelmében szigorúbb szabályok határoznak a petárda és az ehhez hasonló szórakoztató cikkek használatáról.

Tóth István, a zalaegerszegi rendőrkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: a pirotechniai eszközöket eddig is külön kategóriába sorolta be a jogszabály. Korábban az 1-es kategóriába tartozó cikkek vásárlása egész évben engedélyezett volt, a 2-es „csoportba” sorolt eszközöket viszont csak december 28. és 31-e között szabadott árusítani. Az utóbbi kategóriába tartozó eszközöknél az is elő volt írva, hogy ezeket csupán este 6 óra és reggel 6 óra között lehet használni. Újdonságnak számít, hogy a jogszabályon belül meghatározásra került a petárda fogalama, azaz pontosan körülhatárolták, hogy megy szórakoztató cikkek sorolandók ebbe a kategóriába. A jogszabály kimondja, hogy petárdát tilos birtokolni, tehát ha valaki ilyen eszközt tart magánál, az szabálysértést követ el. A törvénynek megfelelően a rendőrség munkatársai ilyen esetekben vagy feljelentik, vagy megbírságolják a petárdát birtokló személyeket.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy az 1-es kategóriájú termékekből bruttó 1 kilogrammot, a 2-es kategóriájú eszközökből pedig kizárólag december 28.tól 31-ig bruttó 3 kilogrammot lehet a lakásban tárolni.
A sajtóreferenstől megtudtuk: kiemelten ellenőrzik majd a szórakoztató cikkeket árusító személyeket, hiszen számukra is komoly szabály írja elő, hogy hol és milyen kategóriájú terméket kínálhatnak a vásárlóknak. Országosan sokszor okozott problémát a korábbi években az ésszerűtlen petárdahasználat, ezért a belügyminiszter fontosnak tartotta a jogszabály megváltoztatását. Hozzátette: remélik a szigorúbb szabályozás meghozza az eredményt és „kultúrált” petárdázás jellemzi majd az óvév búcsúztatását. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: