keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szigorúan ellenőrzött építkezések

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szigorúan ellenőrzött építkezések

2005 szeptember 13 - kedd
Augusztus 29-étől újabb adatszolgáltatási kötelezettség terheli az építtetőket. A hatályba lépett kormányrendelet bejelentési kötelezettséget ír elő a közbeszerzésről szóló törvény hatálya alá tartozó építőipari kivitelezés, valamint minden olyan 2005. július 15-e után megkezdett építési tevékenység esetén, amely az építésügyi hatóság engedélyéhez kötött, és az általános forgalmi adó nélkül számított kivitelezési értéke meghaladja a 10 millió forintot.

Adatot szolgáltatniuk nemcsak az építtetőknek – magánszemélyeknek és gazdasági társaságoknak egyaránt – kell, az építési hatóságoknak is. Míg ez utóbbi a kivitelezésre vonatkozó adatokat (az építés helyszíne, helyrajzi száma, a kivitelező neve, címe és adószáma) közli az adóhivatallal, az építtetőknek a kivitelezés értékéről kell nyilatkozniuk.

– Köztudomású ténynek számít évek óta hazánkban, hogy az építőipar, „kedvező környezeti adottságainál fogva”, a feketefoglalkoztatás és a fiktív számlázások melegágya. Az adó- és járulékkötelezettségek elkerülésével leginkább veszélyeztetett gazdasági szektor átláthatóbbá tételét, és ennek legfontosabb előfeltételeként az ellenőrizhetőséget kívánja elősegíteni az építőipari kivitelezésre vonatkozóan – sok egyéb szigorító rendelkezés mellett – bevezetett többlépcsős adatszolgáltatási kötelezettség – adott felvilágosítást Kaszás Anita, az APEH Zala Megyei Igazgatóságának tájékoztatási és koordinációs munkatársa. – Mindezek mellett természetesen jó alapot szolgáltathat a bejelentés egy vagyonosodási vizsgálat lefolytatására az építtető esetében, de lehetővé teszi a kivitelező ellenőrzését is. A bejelentett kivitelezési értéket ugyanis össze tudjuk vetni a kivitelező által elszámolt árbevétellel.

A bejelentési kötelezettség nemcsak új ingatlan létesítése esetén áll fenn, vonatkozik az építési engedélyhez kötött átalakításokra és korszerűsítésekre is, amennyiben azok értéke meghaladja a 10 millió forintos határt. A kivitelezési összeget legalább a munka megkezdése előtt nyolc nappal köteles lejelenteni az építtető az építés helyszíne szerint illetékes APEH-igazgatóságon. Az ehhez szükséges nyomtatványok kaphatók az ügyfélszolgálatokon, illetve letölthetők az APEH honlapjáról.

Kaszás Anitától megtudtuk, a Zala megyei adóhivatalhoz napjainkig nem érkezett adatszolgáltatás az építkezők részéről. Jó tudni, hogy a kötelezettségüket elmulasztó magánszemélyeket 100 ezer, míg a társaságokat 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújtja a hatóság.

Tartalom megosztása: