keresés a weboldalon

Szimatukra hagyatkoznak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szimatukra hagyatkoznak

2004 szeptember 29 - szerda
A közelmúltban elkészült a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság új, modern, minden igényt kielégítő szagazonosító helyisége, amely alkalmas a bűncselekmények helyszínén rögzített szagnyomok vizsgálatára és azonosítására.

A felújított helyiség bemutatásakor dr. Nemes Zoltán dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője kifejtette: 2004. január 1. után szigorodtak a szagazonosítás szabályai, ezért a zalai rendőrségnek ezen a területen mindenképpen fejleszteni kellett. Mindezt szem előtt tartva közel 200 ezer forintot fordítottak a korábban szagazonosítóként működő helyiségre, így a most elkészült „terem” ismét minden követelménynek megfelel.
Waldinger Antal, a ZMRFK bűnügyi-technikai osztály vezetője elmondta, a nyomozásban nagy jelentősége van a szagazonosításnak, hiszen szinte naponta használják ezt az eljárást. Megtudtuk, az emberi test folyamatosan bocsát ki szagmolekulákat, így a bűncselekmény elkövetője bármennyire is vigyáz, nem tudja elkerülni, hogy szagnyomot hagyjon a helyszínen. Ezen a szálon elindulva a rendőrség megkezdheti a nyomozást, s a felderítésben is komoly bizonyíték lehet egy szagminta. Azt azonban minden rendőr tudja, hogy a bűncselekmény elkövetése után csupán nyolc órán belül lehetséges a szagrögzítés. 
A szagazonosítást egy erre kialakított teremben speciálisan kiképzett kutyák végzik. Itt öt darab üvegtartályban, öt szagmintát helyeznek el. Az üvegekben négy darab zavaró, idegen szagot őrző textil van, míg egy üvegtartály a helyszínen biztosított, vagy személyi szagmintát tartalmazza. A rendőrkutyát általában személyi szagmintáról indítják és a szagazonosítást legalább ötször megismétlik. A „vizsgálatot” két különböző négylábúval is elvégeztetik és a teljes folyamatot – az ellenőrizhetőség miatt – kép- és hangfelvétellel rögzítik.
Dr. Nemes Zoltán hozzátette: Zala megyében csak Zalaegerszegen végeznek szagazonosítást, és a ZMRFK állományában két kutya látja el ezt a feladatot.

Tartalom megosztása: