keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Színek a szürkeségben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Színek a szürkeségben

2016 február 09 - kedd
XXI. századi emberek vagyunk. Az idő és a pénz rabszolgái. Mi tehetünk róla?! A tömeg kegyelmet nem ismerve sodor magával. És mégis vannak kivételek. Olyan személyek, akikkel senki és semmi nem képes elfeledtetni, hogy mi az, ami igazán fontos. Őket látva döbben rá az ember, hogy a nagy rohanás közepette elfelejtett valamit: boldognak lenni.

Egy napsütéses tavaszi napon – Budapest egyik forgalmas utcájában – történt velem valami. Természetesen csak a forgalmat láttam, a napsütést nem. És természetesen siettem. Aztán az átjárónál a piros lámpa megtorpantott, és akkor vettem észre őket. Tőlem nem messze egy fiatal pár állt kéz a kézben, és nevetgéltek. Egyáltalán nem illettek bele az én szürke világomba. Kis idő múlva megszólalt a lány:

• Hol van az a kávézó? Én sehol sem látom.
• Ne aggódj! – mondta a fiú. – Én sem.

A hasukat fogták a nevetéstől. Én pedig a fejemet fogtam, ugyanis a kávézó az átjáró túloldalán volt, pont szemben. A vak is láthatta – gondoltam akkor.

• Szerinted zöld van már? – kérdezte a lány.
• Nem tudom. Próbáljuk ki! – válaszolta pajkos mosollyal arcán a fiú.

A lámpa abban a pillanatban váltott, amikor leléptek a járdaszegélyről. Képtelen voltam értelmezni a szokatlan jelenetet, azonban a lány bizonytalan lépteit és a fiú sétapálcáját látva minden világossá vált: mindketten vakok voltak.

Közben én is elindultam. Nem is volt választásom. Sodort a tömeg. Vajon őket miért nem sodorja? És hogyan lehetnek egyáltalán boldogok, ha semmit sem látnak ebből a világból? Aztán én, a XXI. századi ember, kénytelen voltam a kávézó előtt megállni, mert az a kellemetlen érzés fogott el, hogy valamit elfelejtek. Valami nagyon fontosat. Egy pillanatra lecsuktam a szemem, hátha eszembe jut.

És akkor döbbentem rá: lehet, hogy pont azért boldogok, mert semmit sem látnak ebből a nyugtalan világból. Nem a szemükkel néznek, hanem a szívükkel. Így azt láthatnak, amit csak szeretnének. Erre én soha nem leszek képes, hiszen nap, mint nap látnom kell a valóságot, de ez nem jelenti azt, hogy ezentúl is szürkének kell látnom.

Amikor kinyitottam a szemem, észrevettem, hogy süt a Nap. Láttam a tömeget, ami már nem is tűnt olyan szürkének. És láttam a kávézó teraszán egy fiatal párt, amint a kávéjukat szürcsölgetik. Elég közel voltam, hogy meghalljam, amint a lány csendesen megkérdezi a fiútól:

• Szerinted sokan megbámulnak minket?
• Remélem! – válaszolta. – Mert gyönyörű vagy!

Kiss Virág (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: