keresés a weboldalon

Színház a téren

Zalaegerszeg címer
Hírek

Színház a téren

2004 szeptember 20 - hétfő
Felsorolni is nehéz, olyan sok program várta a gyerekeket, fiatalokat és idősebbeket öt napon át a Hevesi Sándor Színházban, illetve a teátrum előtti téren. A „Nem nehéz az iskolatáska” elnevezésű fesztivál szerdán gyermekrajz-kiállítással vette kezdetét, majd másnaptól több helyszínen zajlottak a rendezvények.

A Csány-szakközépiskolában a fogyatékos fiatalok életével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Bemutatkozott az intézményben a magyarszerdahelyi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete, valamint a bázakerettyei Pszichiátriai Betegek Szociális Otthona. A magyarszerdahelyi fiatalok egy mesejátékkal is készültek.
A színház Az ember tragédiája próbájára várta az érdeklődőket, a délutáni programok pedig már a színház előtti téren zajlottak, ahol kirakodóvásár, vásári komédiások, bábosok, bohócok és sok-sok fellépő csoport gondoskodott a jó hangulatról. Számtalan program közül választhattak a gyerekek is. A rajzolás mellett ügyességi játékokban vehettek részt, vagy „kincset” kereshettek a várost járva. Azok pedig, akik megijedtek a kissé hűvös időtől, betekinthettek a színház kulisszái mögé, részt vehettek az óriáskép készítésében, illetve meghallgathatták a rendőrség és a zalaegerszegi Ifjúsági Szolgáltató Iroda tájékoztatóját.
– Feladata a színháznak, hogy a mostanihoz hasonló rendezvényeket szervezzen. Úgy gondoljuk, amennyire csak lehetséges, nyitnunk kell a város lakossága felé. A „Nem nehéz az iskolatáska” fesztivál nyitánya lehet ennek a célkitűzésnek – fogalmazta meg elképzeléseiket Tompa Gábor, a fesztivál koordinátora.
A rendezvényt hivatalosan Gyutai Csaba alpolgármester nyitotta meg. Beszédében utalt arra, hogy percekkel korábban fogadta el Zalaegerszeg közgyűlése a város kulturális koncepcióját, melynek egyik legfontosabb megállapítása éppen az, hogy minél több olyan nagy rendezvényt kell létrehozni Zalaegerszegen, amely eljuttatja kulturális értékeinket a település határain kívülre is.
– Nagyon örülök annak, hogy a Hevesi Sándor Színház kezdeményezésében éppen egy ilyen rendezvénynek adhat otthont városunk – hangsúlyozta az alpolgármester. – Kibújt a színház a paraván mögül, kijön a térre. Ez a dolga, hiszen a hagyományos reneszánsz színház is a téren zajlott, utána lett belőle kőszínház. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy nyit a teátrum a gyerekek felé, hiszen belőlük kell nézőt és kulturált zalaegerszegi polgárt formálniuk. Jó úton járnak efelé.
A „Nem nehéz az iskolatáska” fesztivál a hétvégére is kínált elfoglaltságot a zalaegerszegi családoknak. Sokan töltötték szabadidejüket a színház előtti forgatagban, illetve a teátrumon belül, ahol egyebek mellett Óz, a nagy varázsló szórakoztatta a kicsiket.

Tartalom megosztása: