keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Színházi évadnyitó a Hevesiben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Színházi évadnyitó a Hevesiben

2005 augusztus 26 - péntek
A szokásosnál korábban, szeptember 30-án indul a 2005/2006-os zalaegerszegi színházi évad. Mint az évadnyitó társulati ülésen elhangzott: a közönséget bevezetőként egy zenés vígjátékkal, Vaszary János: A vörös bestia című darabjával várja a teátrum. A társulat Holecskó Orsolya és Szemenyei János személyében két ifjú művésszel bővült. Visszatért a színházhoz Tucsnyi András irodalmi vezető, a zenekart pedig mostantól – a visszavonult Hajdú Sándor helyett – Horváth Károly vezeti.

– Három ősbemutatóval, egy magyarországi ősbemutatóval, és három alig játszott darabbal kedveskedünk közönségünknek az idei évadban. Igyekeztünk eredeti, érdekes, új, és nem agyonjátszott műveket színpadra állítani, olyanokat, melyek jól illenek társulatunkra. Bízunk benne, hogy a nagyérdemű tetszését is megnyerik ezek a darabok – fogalmazta meg a színház vezetésének ez évi koncepcióját Stefán Gábor igazgató. – Figyeltünk arra is, hogy zömében magyar szerzők műveit válasszuk, mert hisszük, hogy a magyar szerzők nagyon jók.
Vaszary János: A vörös bestia című filmjének átdolgozását szeptember 30-ától láthatja a nagyérdemű. A zenés vígjátékot október 14-én Szabó Magda: Az ajtó című színműve követi.

– Az ajtó egy regény, mégpedig meglehetősen kevés párbeszéddel. Szabó Magda tavaly azt mondta Bereményi Gézának a Régimódi történet bemutatóján, hogy állítsa színpadra a valós eseményeken alapuló történetet. Kossuth-díjas rendezőnk eleget tett a feladatnak. Felolvasta Szabó Magdának szerzeményét, aki örömmel adta áldását a bemutatóra – avat be az előzményekbe Stefán Gábor, majd folytatja a műsorterv ismertetését. – Decemberben egy újabb különlegességgel szolgálunk közönségünknek. Babarczy László rendezésében színpadra állítjuk Henrik Ibsen: A fiatalok szövetsége című vígjátékát. Magyarországon mindössze egyszer játszották ezt a darabot, valamikor nagyon régen.

Az új év ugyancsak vígjátékkal, Tasnádi István: A magyar zombi című művével indul a Hevesi Sándor Színházban, majd a Horváth Károly-Tömöry Péter által írt musicallal, a Canterbury mesékkel zárul az évad.
A házi színpadon ezúttal négy darabot láthat a közönség. Aldo Nicolai: Hárman a padon című színművét október 27-én mutatják be. Ezt követi az Én, Shirley Ecsedi Erzsébet rendezésében.
– Jövő februárban Karol Wojtyla fiatalkori művét, Az ékszerész boltját állítjuk színpadra, amely egy emberpár egymáshoz fűződő kapcsolatának mélységét és gazdagságát tárja a nézők elé. A házi színpadi évadot egy angol szerző, David Pownalt: Mesterkurzus című darabjával zárjuk, melyet a római akadémia rektora rendez – tájékoztat az igazgató.
Stefán Gábortól megtudtuk: a korábbi években bérlettel rendelkezők már jelezték igényüket az új évadra is.

Tartalom megosztása: