keresés a weboldalon

Szlovén együttműködés (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szlovén együttműködés (Videó)

2012 február 08 - szerda
Hivatalos látogatásra Zalaegerszegre érkezett Darja Bavdaz-Kuret asszony, Szlovénia magyarországi nagykövete. Vendéglátójával, Gyutai Csaba polgármesterrel az eddigi együttműködés eredményeit vették górcső alá, majd feltárták azokat a további lehetőségeket, melyek gazdasági és kulturális téren mindkét fél számára egyaránt gyümölcsözőek lehetnek.

A szlovén-magyar sokoldalú együttműködés nem újkeletű, mivel a két ország szomszédságából adódóan ez kézenfekvő – mutatott rá a nagykövet asszony. Példaként megemlítette, hogy azoknak a termékeknek az összértéke, amely az áruforgalomban gazdát cserél, már meghaladja az 1,4 milliárd eurót. Szlovénia Magyarországra egyebek mellett vegyipari cikkeket, élelmiszert és elektronikai berendezéseket exportál. A magyar importot illetően meghatározónak tartja a magyar búzát. Jelenleg azt tervezik, hogy az együttműködésbe bevonják azokat az intézményeket is, melyek európai uniós társfinanszírozásban részesülnek.
Ugyancsak tervezik a Maribori Egyetem és a zalaegerszegi Egészségügyi Főiskola közötti kapcsolatrendszer kiépítését az Interregionális program részeként.

Amint azt Gyutai Csaba polgármester elmondta, a zalai megyeszékhely valamennyi szlovén kezdeményezésre fogadókész, melynek szerves része a kulturális tevékenység.

VN/NG

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: