keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szociális csomag készül

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szociális csomag készül

2006 november 20 - hétfő
Ötven napirendi témáról tárgyaltak a képviselők az új ciklus első közgyűlésén, melynek elején a frakciók megalakulását jelentették be a képviselőcsoportok vezetői. A Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum (17 tagú) frakció vezetője dr. Tóth László, helyettesei Dékány Endre és Balaicz Zoltán. Az ellenzéki MSZP-SZDSZ (8 tagú) képviselőcsoportját Devecserné Óvári Ibolya vezeti, az ő helyettesei, pedig Szűcsné Dóczi Zsuzsanna és Tarr Ervin.

A közgyűlés egyik legizgalmasabb témája volt a jövő évi víz- és csatornadíjak alakulása. A három alternatíva közül a legmagasabb emelkedést jelentőt még a vita közben dr. Gyimesi Endre polgármester visszavonta, így jövőre a lakosság esetében 19,6, az egyéb fogyasztóknál, pedig 29 százalékkal emelkednek a víz és  csatornadíjak. A közgyűlés döntött arról, hogy a terhek enyhítésére, a szegényebbek segítésére úgynevezett szociális csomagot állít össze az önkormányzat és a Zalavíz.  (Az okokról és a részletekről dr. Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója lapunk 10. oldalán szól, míg az MSZP állásfoglalását a 2. oldalon olvashatják.) A kéményseprő-ipari közszolgáltatás díja 7 százalékkal lesz drágább, míg a hulladékszállítás és -elhelyezés 10 százalékkal nő 2007. január elsejétől. 

A zárt ülésen történt döntésekről a közgyűlést követő sajtótájékoztatón dr. Gyimesi Endre számolt be. Az idén decemberben a Zalaegerszegért-díjat Borosnyai Sándor testnevelő tanár, röplabdaedző, Farkas Ferenc szobrászművész, Kancsal Miklós és Preisz József órásmesterek közösen végzett tevékenységükért, Kárászné dr. Rácz Lídia főiskolai docens, Kocsisné Koszorús Anikó hímzőszakkör-vezető, Matti Reijonen, Varkaus polgármestere, Németh Istvánné, a Mindszenty Alapítvány alapítója, Péntek Gyuláné óvodavezető, Rácz Sándor nyugdíjas mérnök, valamint a botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klub veheti át.

Beszámolt a polgármester arról, hogy értékesíteni kívánja az önkormányzat a Berzsenyi út 7. szám alatti (volt Erste bankfiók) épületet: a földszinti 565 négyzetméter alapterületi részt nettó 140 millió, míg az emeleti 211 négyzetmétert nettó 29,5 milliós induló áron kívánják pályáztatni. Elhangzott továbbá: újabb 180 Zalaegerszeg Város Tiszteletbeli Polgára cím adományozására került sor. A személyi döntések közül kiemelte, új tagjai vannak a megyei egyeztető bizottságnak, dr. Gyimesi Endre, Gyutai Csaba, Tombi Lajos, Rigó Csaba és Kiss Ferenc képviselők személyében. A közbeszerzési eljárások előkészítése, lefolytatása és ellenőrzése érdekében a közgyűlés létrehozta a beszerzési testületet, melynek elnöke Rigó Csaba, tagjai Gyutai Csaba, Cziborné Vincze Amália, dr. Kovács Éva, Varga Péter. Döntés született arról is, hogy a műszaki bizottság alelnöke ebben a ciklusban Herbert Ferenc (MSZP) lesz.

A sajtótájékoztatón Tombi Lajos alpolgármester szólt arról, hogy a közgyűlés egyetértett a Kaszaházi tó fejlesztési munkáinak előkészítésével. A közeljövőben elkészülnek a gyermekek és mozgáskorlátozottak számára is használható horgásztó engedélyezési tervei. A jövő évi lakásalap tervezett felhasználásáról pedig azt mondta: 60 millió forinttal támogatják az első lakáshoz jutókat, 20 milliót szán a város az önkormányzat tulajdonában lévő lakóépületek felújítására, 50 millió forintot pedig használt lakások vásárlására, illetve építési telkek kialakítására.

Gyutai Csaba alpolgármester a közgyűlési döntések közül kiemelte: a Sportcsarnok Kft. és az Egerszeg Stadion Kft. összeolvadását, újabb öt évre építési helyszín biztosítását a református egyház számára idősek otthona építésére. Szólt arról is, hogy a város nevelési-oktatási intézményeinek kötelező eszközfejlesztésére tavaly az előirányzott 25 millió forint helyett 30 milliót költöttek. Szeretnék, ha a következő években ez az összeg növekedne, az önkormányzatokat sújtó terhek ellenére.

Dr. Kovács Gábor jegyző bejelentette, januárra elkészítik a Zalavíz Zrt.-vel közösen a szociális csomagot, melyet a közgyűlés elé terjesztenek megvitatásra. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: