keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szorít a határidő (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szorít a határidő (Videó)

2016 február 25 - csütörtök
500 ezer forintról 3 millióra emelkedik a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje. A Polgári Törvénykönyvben már több, mint két éve meghatározták a tőkeminimumra vonatkozó szabályokat, melyek a közeljövőben kötelezően betartandó előírások lesznek.

Több módon tehetnek eleget a kft.-k és részvénytársaságok az új jogszabályban előírtaknak. A meglévő törzstőkét kiegészíthetik készpénzzel, új tag anyagi hozzájárulásával, vagy tárgyi eszköz – például személygépkocsi – cégbe vonásával. Fontos a határidő betartása, ugyanis türelmi időre már senki sem számíthat, figyelmeztetett Dr. Kovács Orsolya ügyvédnő.

Az okiratok benyújtására legkésőbb április 15-ig van lehetőség. A cégek dönthetnek, hogy emelik-e meglévő törzstőkéjüket, vagy átalakulnak olyan társasági formává – például betéti társasággá – amire ez a minimális tőkekövetelmény nem vonatkozik. A városi tulajdonú cégekről időben döntöttek és biztosították azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a szakszerű működéséhez – hangsúlyozta Gecse Péter alpolgármester.

Gecse Péter hozzátette: idén már csak a Kvártélyház Kft. alapító okirat módosítását és saját tőkerendezését tárgyalta a közgyűlés. Ezzel az önkormányzati cégek maradéktalanul megfelelnek az új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseinek.
Nem volt azonban mindenki ilyen előrelátó. Jelenleg 4000 cég még nem tett eleget az előírt kötelezettségeknek, számolt be erről Tihanyi Zsuzsanna bíró, a Zalaegerszegi Törvényszék cégfelszámolási csoportvezetője

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a mulasztó cégek minél előbb tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Ellenkező esetben ugyanis velük szemben törvényességi felügyeleti eljárást indul.

Gy.A./CS.M.

Tartalom megosztása: