keresés a weboldalon

Születésnapi kísérletek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Születésnapi kísérletek

2008 február 26 - kedd
Minden évben tanítás nélküli iskola nappal, tudományos – és sportvetélkedőkkel ünneplik az Izsák ÁMK diákjai névadójuk születési évfordulóját. A zalaegerszegi származású, nemzetközileg elismert csillagász, fizikus és matematikus 1929. február 21-én született és hullócsillaghoz hasonlítható rövid élete során a tudományos világot megdöbbentő felfedezéseket tett.

26500 saját mérésre hagyatkozva bebizonyította, hogy az egyenlítő nem kör alakú, új módszert alapozott meg a műholdak felhasználhatóságának tekintetében, ezt tette lehetővé a földfelszín színfelületi térképének megszerkesztését.

A csácsi iskola 1994-ben vette fel a tudós nevét, azóta igyekeznek róla méltón megemlékezni. Az évfordulós programok felelőse a Diákönkormányzat, Budai Tibor tanár vezetésével. A pedagógus elmondta, minden évben más jellegű vetélkedőt rendeznek ezen a napon.

Az idén kis természettudományos kísérletsorozat, távcsöves megfigyelés és egy magyar Nobel-díjas munkásságának megismerése a feladat a felsősöknek. (Az alsósok sportvetélkedőn vesznek részt.) A verseny eredmények beleszámítanak az egész éven át tartó „osztálypárbaj”-ba, amelynek győztesét év végén jutalmazzák majd.

Az iskola delegáltjai a fenti programon kívül részt vettek az Izsák Imre szülőházánál történt koszorúzásnál. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: