keresés a weboldalon

Születésnapi köszöntő a hangversenyteremben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Születésnapi köszöntő a hangversenyteremben

2009 április 03 - péntek
„Sok a művész, kevés a mester. A régi mesteremberek portékáit ma világhíres múzeumokban csodáljuk. Legyek csak én is egyszerűen, fazekas. János, a mester” – mondta Stációk című kiállításának megnyitóján Németh János keramikusművész.

Közelmúltban ünnepelte 75. születésnapját, a Keresztury ÁMK Hangversenyterme ez alkalomból mutatja most be azokat a transzcendens alkotásait, melyeket eddig még nem lehetett így együtt, egyszerre megcsodálni. „Nem vagyok kortárs” – folytatta Németh János. A mai művészek leginkább a „rohadt lelket” tudják jól megformálni, ám ebben ő nem tud partner lenni; az ő lelke nem ilyen.

Ahogy a tárlat szakmai megnyitóján Salamon Nándor művészettörténésztől elhangzott: a mester figurái jól jellemzett karakterek. Alakjuk viszont eltér a megszokott arányrendszertől. Sajátos, szakrális meseország ez: dús, termékeny, sokszor buja alakokkal, paraszti világból vett idomokkal, ősi motívumokkal. Szobrászat és korongoló fazekasság, évszázados népművészeti hagyományok; ezek adják a keramikus sajátos stílusát „bélyegét”.

A most kiállított Stációk – melyek hamarosan a felújított plébániatemplomba kerülnek – a Názáretiről és más szakrális jelenetekről szólnak, ám a népmesei motívumok, jellegzetes alakok itt is megfigyelhetők. „Németh János a miénk!” – köszöntötte dr. Gyimesi Endre polgármester az alkotót. „Ízig vérig zalaegerszegi, tizenöt köztéri alkotása van csak itt a városban. Nevét viszont Rómától Washingtonig ismerik.”

Ez nem véletlen, hiszen csak keveseknek adatik meg, hogy a magyar népben gyökeredző motívumokat ily mesterien öntse valaki új formába. A polgármester reméli, hogy augusztusban a mostanihoz hasonló ünnepélyes körülmények között nyílhat meg a régóta várt Németh János állandó kiállítás is.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: