keresés a weboldalon

Szünidei menza – ingyenes étkeztetés a rászoruló gyerekeknek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szünidei menza – ingyenes étkeztetés a rászoruló gyerekeknek

2011 június 22 - szerda
Zalaegerszegen a nyári szünidőben sem maradnak éhesek a rászoruló gyerekek – az önkormányzat jóvoltából és állami segítséggel ugyanis ingyenes ebédet kaphatnak. Ahogy az elmúlt években, idén is az Apáczai ÁMK ebédlője fogadja mindazokat, akik a kedvezményes ellátást kérték – hétfőtől augusztus végéig.

– A létszám kezdetben növekedett, 50-60 fővel kezdtünk, majd tavaly 150 főig is fölment ez az ellátottak létszáma – mondja Paulikné Horváth Ágnes, az Apáczai ÁMK gazdasági vezetője. – Idén 101 fővel indultunk, és ez az első hét, amikor ellátást adunk. A finanszírozás állami forrásból történik, amit a fenntartó önkormányzat kap meg és utalja aztán tovább intézményünknek. Mi pedig így tudunk fizetni a Zalagast-nak, ahonnan az ételt kapjuk.

Eközben az önkormányzat ki is egészíti az évek óta változatlan, adagonként 370 forintos állami támogatást – mivel egy-egy ebéd a mai árakon valójában 475 forintba kerül. Minderre a város idén másfél millió forintot áldoz. A szülőknek semmit nem kell fizetniük, de ennek feltétele, hogy rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapjanak. Zalaegerszegen mintegy 1300 iskolás korú gyermek él nehéz körülmények között – és általában minden tizedik csak így juthat legalább naponta egyszer meleg ételhez. A központi konyhán ráadásul jól főznek – ízlik is szinte mindenkinek, a gyerekek a tapasztalatok szerint elégedettek. Peresztegi Gyuláné Erzsike, az ügyeletes „konyhás néni” azt is hozzáteszi: a gyerekek kifejezetten kedvelik a Zalagast ízeit, ehhez szoktak, olyannyira, hogy amikor valamelyik étteremből hozták az ebédet, nem tetszettek nekik sem a fogások, sem a fűszerezés…

A nyári étkezés azoknak a rászoruló gyerekeknek is ingyenes, akik a jövő héten kezdődő napközi-táborban töltik a vakációt, vagy legalább egy részét. A kedvezményes ellátást augusztus 19-ig lehet igénybe venni.

yr

Tartalom megosztása: