keresés a weboldalon

Szűrésre buzdít a Liliom-program

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szűrésre buzdít a Liliom-program

2006 augusztus 03 - csütörtök
A rosszindulatú daganatos betegségek Magyarországon az összes haláleset mintegy egynegyedéért felelősek. A daganatos halálozás mérséklésének – rövid és középtávon – egyik legígéretesebb stratégiája a lakosság szűrővizsgálata, azaz a magukat egészségesnek vélő, tünet és panaszmentes személyek időről-időre megismételt vizsgálata. A szűrővizsgálattal megelőzhető a betegség súlyosabb kimenetele, mivel korábban szakorvoshoz juttatja a kezelésre szoruló betegeket, mintha a tünetek, vagy panaszok miatt fordultak volna orvoshoz, így javítva a teljes gyógyulás esélyeit is.

A méhnyakszűrés a 25-65 év közötti női lakosságot, Zala megyében összesen 85.000 hölgyet érint. A szervezett szűrővizsgálatok részvételi arányának növelése – különösen a méhnyakszűrés esetében – jelenleg a megelőzés egyik legfontosabb kihívása.

A megye speciális helyzetét mutatja, hogy a méhnyakrák okozta halálozás 1993 óta nem csak a régiós, de az országos halálozást is csaknem folyamatosan meghaladja. Ezért is különösen fontos a szűrővizsgálat nyújtotta lehetőségek minél nagyobb arányú kihasználása!

A nemzetközi összehasonlításokat tartalmazó ábrákhoz hasonlóan
a standard populáció a világ népessége, 1966

(Forrás: Fodor József Országos Közegészségügyi Központ, Országos Környezetegészségügyi Intézete; A szűrhető daganatos betegségek térepidemiológiai elemzése 2006.; Szerkesztette: Dr. Páldy Anna; Támogató: Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok, Nemzeti Onkológiai Kutatásfejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 2001-2004)

A szervezett nőgyógyászati szűrővizsgálati program LILIOM névre keresztelt nyereményjátékának első fordulója 2005. októbere és 2006. februárja között zajlott le. Országosan 17549 fő, Zala megyében 1086-an vettek részt benne, ezzel Zala a megyék versenyében 5. helyezett lett. A játék pozitív hozadéka, hogy a résztvevők 70 százaléka megelőzően soha vagy csak néhány alkalommal járt nőgyógyásznál. Ez indokolta a program folytatását.

200 július végén kezdetét vette az újabb akció. Az év elején zajló programhoz hasonlóan a nyereményjátékban mindazok részt vehetnek, akik a program futamideje alatt felkeresik a nőgyógyászt méhnyakszűrés céljából. A meghívólevéllel együtt postázott nyereményszelvényt az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal címére kell kitöltve visszajuttatni. A játékban személygépkocsi és egyéb értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

A beküldési határidő: 2006. november 24.

A szűrővizsgálatra magánrendelésen (ekkor a vizsgálat költsége az érintettet terheli) és állami szakrendelésen is sor kerülhet, a lényeg a hiánytalanul kitöltött nyereményszelvény.

A játék futamideje alatt a megyében élő 25-65 év közötti nők közül 14000 kap meghívót, melyek a közeljövőben postázásra kerülnek. Aki már korábban megkapta meghívólevelét, de most kíván részt venni a szűrésen, nyereményszelvényt a nőgyógyászatokon is kérhet.

Hogy minél nagyobb arányú legyen a részvétel, a behívottakról értesítjük a háziorvosokat és védőnőket, utóbbiak személyesen is felkeresik az érintetteket nővédelmi látogatás keretében, ahol mód nyílik a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos kérdések megbeszélésére is. A torlódás elkerülése érdekében, célszerű mindenkinek előre időpontot egyeztetetni a nőgyógyászaton.

A rendelési időket és telefonszámokat a meghívó tartalmazza.

Nyerje meg Ön is egészségét, vegyen részt a szűrővizsgálaton!

A játékkal kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete, Megyei Szűrési Koordinációs Osztályán várjuk: 8900 Zalaegerszeg, Göcseji út. 24. tel: 92/549-185, e-mail: belencsak@zala.antsz.hu

A nyereményszelvény fénymásolható, az ÁNTSZ városi és megyei intézetétől is kérhető, illetve elérhető a www.antszzala.hu/liliom/liliom.pdf címen.

(Összeállította: ÁNTSZ Zala Megyei Intézete Megyei Szűrési Koordinációs Osztály Dr. Belencsák Ágnes, Zalaegerszeg, 2006. augusztus 2.)

Tartalom megosztása: