keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Szűrővizsgálat nyereményjátékkal

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szűrővizsgálat nyereményjátékkal

2005 október 21 - péntek
A szervezett szűrővizsgálatok részvételi arányának növelése jelenleg a rák megelőzésének egyik leghatékonyabb eszköze. A most induló Liliom program összetett kommunikációval és egy nyereményjáték segítségével próbálja ösztönözni az érintett nőket a méhnyakszűrésen történő megjelenésre – hangzott el az Egészségügyi Minisztérium, a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda, valamint az ÁNTSZ Zala Megyei Intézete a program Zala megyei részleteit ismertető, közös sajtótájékoztatóján.

Péterfia Éva, Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda főosztályvezetője közölte, a 25-65 év között női lakosságot, összesen 2,4 millió hölgyet érintő októbertől februárig tartó méhnyakszűrési program célja a prevenció. A szervezett szűrővizsgálatok megjelenési arányának növelése azért is különösen indokolt, mert jelenleg csupán a hölgyek 4 százaléka vesz részt államilag finanszírozott szűrésen. Az országban évente 500 nő hal meg a méhnyakrák miatt, pedig ez a betegség különösen jól gyógyítható, ha idejében felfedezik.

A Liliom program során a behívólevéllel együtt egy nyereményszelvényt is kézbesítenek. Aki a szűrővizsgálaton – a megadott helyen és időpontban megjelenik – részt vehet a nyereményjátékban. Az ellenőrizhetőség érdekében a kitöltött és visszaküldött nyereményszelvényen szerepeltetni kell a forgalmi napló sorszámát, az orvos aláírását és pecsétjét. A fődíj egy szponzori felajánlásból származó Renault Modus személygépkocsi, amit 2006. februárjában, a betegek világnapjához kapcsolódóan egy tévéműsorban sorsolnak majd ki.

Dr. Kvarda Attila megyei tiszti főorvos elmondta, évente 10 nő hal meg méhnyakrákban Zalában, ez a mutató az országos átlagnál kedvezőtlenebb képet mutat. Ugyanakkor a szervezett szűréseken való megjelenés jobb, az érintettek 6,1 százaléka keresi fel e célból a szakrendeléseket. Továbbá közölte, a zalai asszonyok a héten kapják meg az első nyereményszelvényt tartalmazó meghívóleveleket. A nyereményjáték időtartama alatt havonta 3000-3500 meghívót juttatnak el megyeszerte. Ezeket döntően postai úton továbbítják, a kistelepüléseken – igény és a feltételek megléte esetén – védőnők bevonásával helyi szűrést terveznek. A szűrővizsgálat célja, hogy mozgósítsa azt a megyében élő körülbelül ötvenezer nőt, akik nem járnak rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra.

Dr. Kvarda Attila tájékoztatott arról is, ma (2005. október 21-én, 9.00-12.00 óra között) Zalaegerszegen a Deák téren népszerűsítik munkatársaink a népegészségügyi program szűrővizsgálatait. A megyeszékhelyen a Zalaegerszegi Őszi Vásár ideje alatt az érdeklődők ugyancsak hozzájuthatnak a „Liliom program” nyereményszelvényéhez, melyek a megye nagyobb postahivatalaiban és az ÁNTSZ Megyei Szűrési Koordinációs Osztályán is átvehetők.
A sajtótájékoztatón elhangzott, a Liliom program az első olyan program Magyarországon, amit egy gazdasági társaság finanszíroz és bonyolít le. A kormányzati szféra mellet természetesen civil szervezetek is részt vesznek benne, Zalában a Zalai Nők Egyesülete és a Reménység Klub.

Tartalom megosztása: