keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Takarékosság és fiatalítás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Takarékosság és fiatalítás

2004 augusztus 27 - péntek
Zalaegerszeg önkormányzata legutóbbi közgyűlésén tárgyalta a ZTE Kosárlabdaklubot működtető részvénytársaság törzstőkehelyzetét. A társaság 2003-as mérlegbeszámolójából megállapítható volt, hogy az rt. nem rendelkezett a gazdasági társaságokról szóló törvény által megállapított törvényes működéshez szűkséges törzstőkével.

Később, 2004. január 14-én történt 12 millió 600 ezer forintos törzstőkeemelés. Ennek ellenére a jegyzett saját tőke még mindig a törvényesen megállapított szintet nem érte el. A közgyűlésen több lehetséges variáció is felmerült a gazdasági helyzet rendezésére. A képviselők végül is az rt. kft.-vé történő átalakulását szavazták meg. A ZTE KK Rt.-nek rendkívüli közgyűlést kell összehívnia, amelyen dönteni kell az átalakulásról.
– Nem gazdálkodási kérdés az átalakulásunk, hanem inkább számviteli, de egyik függ a másiktól – hangoztatta Bodrogi Csaba, a ZTE ügyvezetője.
– A részvénytársasággal kapcsolatban van egy gazdasági törvény, amely elvárásainak már tartósan nem tudtunk megfelelni. Az igazgatóságunk által javasolt tervet elvetette a közgyűlés, illetve javasoltak helyette egy másikat. A B-variáció tartalmazta a kft.-vé történő átalakulás lehetőségét. Az rt. igazgatótanácsában is felmerült ez az alternatíva, de úgy véltük, hogy ebben döntsön a legnagyobb tulajdonos. A város a kft.-vé történő átalakulásra szavazott. Így a nyár folyamán rendkívüli közgyűlést kell összehívnunk.
– Mi van, ha a közgyűlésen a részvényesek nem szavazzák meg az átalakulást?
– Úgy tudom, ebben az esetben jogutód nélkül megszűnik az rt., de nagy valószínűség szerint átalakulunk kft.-vé.
– A csapat NB I-ben való indulását nem hátráltatja az átalakulás?
– A nevezési feltételek között nincsen ilyen kitétel. Sőt, idén már az A-csoportban ismét lehet klubként is működni, nem kötelező hozzá valamilyen gazdasági társasági forma. Július 23-ig kell leadni a nevezést az NB I-re. Úgy néz ki, hogy idén is sikerül megfelelni a versenykiírás elvárásainak. Tavaly is így történt, kevés azon csapatok közé tartoztunk, amelynek nevezését az első körben elfogadta a szövetség.
– Azért nem ennyire rózsás a helyzet. Idén és tavaly is tartoztak, tartoznak a játékosoknak, ez a tény nem veszélyezteti az indulást?
– Ilyen esetben az adott klubnak, vagy ki kell fizetni tartozását, vagy meg kell állapodnia az adósság átütemezéséről, csak ebben az esetben indulhat a bajnokságban. Nos, nálunk az utóbbi történt.
– Az átalakulást követően javulhat a ZTE férfi kosárlabdacsapatának anyagi helyzete?
– Nem. Csak egy más jogi, számviteli helyzetet teremt. A kft. esetében jóval kisebb törzstőkével kell rendelkeznünk, mint a részvénytársasági formánál. Ezt minden bizonnyal a jövőben tudjuk teljesíteni. Egy biztos, nem lettünk gazdagabbak.
– A szakosztály megkapja az önkormányzattól az évi rendes támogatás második részét egy összegben?
– Igen. A húszmillió forint arra is elég lesz, hogy rendezzük a saját tőkerészünket, a leendő kft.-ben. Ezzel nem oldódnak meg működési problémáink. Hasonló célkitűzésekkel szeretnénk nekivágni a bajnokságnak, mint tavaly. Anyagi lehetőségeink figyelembevételével fogjuk meghatározni a végső elképzeléseinket. Egy biztos, az elmúlt bajnoksághoz képest több saját nevelésű fiatal lesz a tizes keretben. A csapat tavalyi keretéből az idegenlégiósok mellett Polster Péter és Bencze Tamás visszavonult. Gáspár Dávid az Albacomphoz igazolt. Nemrég eldőlt, hogy Szájer Józseffel sem kötünk újabb szerződét
– Az esetleges túlzott fiatalítás nem lesz veszélyes, amikor három csapat is kiesik egyenes ágon az NB I A-csoportjából?
– Két választási lehetőség áll előttünk, vagy biztosra megyünk a bentmaradás tekintetében és túlköltekezünk, vagy pedig óvatosan bánunk az anyagiakkal, és nehezebben kapaszkodunk meg az NB I-ben. Számunkra hosszú távon az utóbbi a járható út.

Tartalom megosztása: