keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Támogatás a 62 év felettieknek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Támogatás a 62 év felettieknek

2005 szeptember 12 - hétfő
A Nemzedékek kézfogása program keretében az önkormányzat 2005 januárjától támogatást nyújt azoknak a nyugdíjasoknak, akik zalaegerszegi bejelentett lakcímmel rendelkeznek, betöltötték a 62. évüket, s nyugellátásuk, vagy nyugdíjszerű szociális ellátásuk összege nem haladja meg ebben az évben a nyugdíjminimum 170 százalékát (41.990 forintot).

Gyutai Csaba alpolgármester elmondta, hogy amikor a város elindította a Nemzedékek kézfogása programot, akkor egy több lábon álló rendszerben gondolkodtak. Az elképzelésnek mind a három tervezett eleme megvalósult: az ifjú házasok „nászajándékot”, az első szülöttek „babacsomagot”, az alacsony nyugdíjjal rendelkező idősek pedig „városi nyugdíjat” kapnak.
– A cél tulajdonképpen kettős – folytatta az alpolgármester – egyrészt a városi kötődés erősítésén van a hangsúly, de a támogatás egyfajta megbecsülés is, főleg a gyermeket vállalók és az idősek esetében. Fontos a városért végzett több évtizedes munkát honorálni azoknak a nyugdíjasoknak, akik nehéz körülmények között élnek.
Az első félévben augusztusig bezárólag közel 400 nyugdíjas nyújtotta be igénylését a 10 ezer forintos összegre, s ez szám az év végéig várhatóan nőni fog, hiszen sokan majd csak a hátralévő hónapokban ünneplik születésnapjukat.
– Volt példa arra is, hogy néhányan idegenkedtek az összeg kérelmezésétől, mert egyfajta „segélynek” tekintették, pedig ez egy gesztus, ami a megbecsülést szolgálja – mondta Gyutai Csaba. – A jövőben dolgozunk a program továbbfejlesztésén is. Ez azt jelenti, hogy vagy a támogatás összegét növeljük, vagy pedig a hozzáférés limitjét, vagyis a 41.990 forintos összeghatárt emeljük magasabbra.
A kérelmezés gyakorlati menetéről Németh Gyuláné, a népjóléti osztály szociálpolitikai csoportjának vezetője tájékoztatott.
– A támogatás alapfeltétele a szociális rászorultság. Ezenkívül egy nyomtatványt kell kitölteni a kérelmezéshez, de egy egyszerű levélben is lehet jelentkezni. Az „Aranykor” városi nyugdíjra tulajdonképpen a 62. életév betöltését követően, a születésnapján válik jogosulttá valaki. Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők ettől kezdve kérelmezhetik pénzbeni szociális ellátásként a 10.000 forintot. A lényeg, aki igényli az összeget, annak igazolnia kell zalaegerszegi lakóhelyét, valamint azt, hogy betöltötte a 62. évét, és nyugellátásának mértéke jogosítja a támogatásra.
A csoportvezető elmondta, hogy minden évben egyszer lehet jelentkezni, visszamenőleg nem, azaz aki idén elmulasztja ezt a lehetőséget, az majd csak jövőre kérelmezheti a támogatást. Az összeg kiutalása gyorsan történik, általában az igényléstől számított egy hónapon belül folyósítják a pénzt. Formanyomtatványt és részletes tájékoztatást az önkormányzat Kazinczy téri épületében, a népjóléti osztályon lehet kérni. A város hivatalos honlapján, a www.zalaegerszeg.hu-n pedig szintén olvasható és letölthető minden szükséges információ.

Tartalom megosztása: