keresés a weboldalon

Támogatások kevesebb pénzből

Zalaegerszeg címer
Hírek

Támogatások kevesebb pénzből

2010 január 18 - hétfő
Az újévkezdet egyet jelent az áremeléssekkel. Januártól már hagyományosan többet kell fizetnünk a mindennapi megélhetést érintő dolgokért, mégpedig egyre kevesebből. A nehezedő életkörülmények miatt egyre többen szorulnak az önkormányzatok által nyújtott szociális támogatásokra. A drágulások és elvonások azonban a helyhatóságokat is sújtják, gazdálkodásuk fenntartása érdekében más költségeik mellett szociális kiadásaikat is újra kell gondolniuk. Ezt tette a zalaegerszegi önkormányzat, mely tavaly novemberben módosította szociális rendeletét. A 2010-ben életbe lépő legfontosabb változásokról a helyhatóság népjóléti osztályán érdeklődtünk.

– A szociális támogatások egy része központi, vagyis kötelező feladatellátásként hárul az önkormányzatokra, másik része pedig önként vállalt, melyet helyi rendelet szabályoz. Mindkét területen történt változás az elvonások következtében. A kötelező feladatok közül az alanyi jogon járó ápolási díj és az ehhez kapcsolódó tb-járulék normatívája csökkent 90-ről 75 százalékra. Ez jelentős elvonás, mivel az eddigi 10 százalék helyett 25 százalék önerőt kell biztosítania az önkormányzatnak – mondja Németh Gyuláné szociálpolitikai csoportvezető.

– Az önként vállalt feladatokat hogyan érinti kiadások csökkentése?
– Legérzékenyebben a fogszabályozási támogatást érinti, amit kénytelenek voltunk megszüntetni. Éves szinten ez körülbelül 30 családot érint. Ennyien kaptak segítséget a fogszabályozás költségeinek viseléséhez. Tavaly augusztustól egyébként változott a fogszabályozás központi szabályozása is. A tb-támogatás csak a súlyos rendellenességnek minősülő esetekben jár, mértéke pedig 85 százalékról 80 százalékra csökkent.

Az önkormányzat egyébként nem hagyja magára a fogszabályzó árát megfizetni képtelen családokat, egyedi elbírálás alapján más ellátási formából nyújt majd segítséget. Kényszerű visszalépés a rendszeres gyermekvédelmi segély csökkentése maximum havi 6 ezerről 3 ezer forintra. Január elsejétől érvényes az új szabályozás, melyet az ezt követően benyújtott kérelmek esetén kell alkalmazni.

– Hogyan változott a lakásfenntartási támogatás?
– Kötelező jogcímen és helyi rendelet alapján kaphatnak lakásfenntartási támogatást a rászorulók. Ez utóbbi történhet önállóan vagy a központi forma kiegészítéseként. A változás e két önként vállalt támogatási formát érinti, ami összegben kifejezve 2-3 ezer forint kevesebb juttatást jelent havonta a tavalyihoz képest. Zalaegerszegen kiegészítő támogatást ezer családnak, helyi lakásfenntartási támogatást pedig közel 500 családnak nyújtunk jelenleg.

Az adósságkezelési szolgáltatás viszont kedvezően változott. A kötelező jogcímű támogatás azoknak jár, akiknek legalább hat havi, minimum 50 ezer forint tartozásuk van lakáshitel vagy a rezsiköltségek tekintetében. Ők 25 százalék önrész megfizetése mellett a többi összegre állami támogatást, valamint még lakásfenntartási támogatást is kapnak. Sajnos egyre több a rászoruló, a korábbi tíz helyett, az elmúlt évben már havi 100 adósságkezelési ügyet kezeltünk.

– Idén összességében mennyivel kevesebb jut szociális támogatásokra?
– Tavaly az állami normatívákhoz adott önerő és a saját támogatás összege 226 millió forintot tett ki. A 2010-es költségvetésben ez már csak 202 millió 400 ezer forinttal szerepel, ami 23,6 millió forint megtakarítást is jelent egyben. A fenti döntések meghozatalát az önkormányzati gazdálkodás iránti felelősség indokolta. Bár visszalépés történt, a zalaegerszegi helyhatóság még így is több mint 30-féle szociális támogatási formát biztosít a rászoruló lakosoknak.

(Zala-Lap, Antal Lívia)

Tartalom megosztása: