keresés a weboldalon

Támogatni kell az egészségügyi oktatást! (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Támogatni kell az egészségügyi oktatást! (Videó)

2011 július 01 - péntek
Együttműködési megállapodást kötöttek a zalaegerszegi egészségügyi felsőoktatás megszilárdítására. Cél a jól képzett szakember-utánpótlás biztosítása. A szerződést összesen 10-en – köztük a Pécsi Tudományegyetem, a városi és a megyei önkormányzat, valamint a városi kórházak vezetői – írták alá.

20 éve működik egészségügyi képzés Zalaegerszegen. A mai együttműködési megállapodás egy évről évre bővülő kapcsolat újabb állomása. A város, a megye és a Pécsi Tudományegyetem közös célja, hogy támogassák a helyi egészségügyi oktatást. Az elmúlt nyolc évben az ide jelentkezők száma ugyanis folyamatosan csökkent.

Dr. Betlehem József a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karának dékánja elmondta a legrosszabb felvételi tendencia a zalaegerszegi képzési központban volt. Itt ugyanis drasztikusan, 71%-kal csökkent a felvett hallgatók száma.

A szakemberhiány pedig a Zala Megyei Kórházat is érintette.

– A szakemberek pótlására, továbbképzésére óriási igény van. Jelenleg nagyon nehéz szakembert találni az ellátó rendszerbe. Úgy az orvosok, mint a szakápolók tekintetében. Szeretnénk elérni, hogy ne csak a felsőfokú oktatásból jussanak szakemberek az ellátórendszerbe, hanem a továbbképzésekben is nagyobb szerepet játsszon a főiskola – mondta Csidei Irén a Zala Megyei Kórház főigazgatója, aki egyben a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatója is.

Az együttműködés célja a folyamatos szakemberpótlás, az oktatási körülmények javítása és a hallgatói létszám növelése. Az egészségügyi felsőoktatás erősítésével a gyógyturizmus fellendülését szakmabeliek és a város vezetői is egyaránt várják. Gyutai Csaba polgármester szerint a gyógyturizmus ugyanis kitörési pont lehet:

A már meglévő főiskolai képzések mellé a rehabilitáció köré csoportosuló szakirányokat és szakmai továbbképzéseket terveznek a Pécsi Tudományegyetem vezetői.

DZsu/N.G.

Tartalom megosztása: