keresés a weboldalon

Tánc

Zalaegerszeg címer
Hírek

Tánc

2016 február 22 - hétfő
Egy szó – tánc – mégis annyiféleképpen megfogalmazható. Az igazi jelentését mégsem tudja megadni egy olyan ember, aki nem élte át!

Sok embertől megkérdeztem már: „Szerinted mi  az a tánc?” A válaszok többnyire így hangoztak: „Sport, mellyel formában tarthatjuk önmagunkat, hogy hajlékonyabbak, szebbek és izmosabbak legyünk.” vagy „Művészet, mely az emberek gyönyörködtetésére szolgál.” De a legmeglepőbb számomra nem a válaszokban volt, hanem a szemekben rejtező érzelmekben. Nem egybecsengő megnyilvánulásokat, de mindenkiből kiváltott egyfajta hatást ez az egyetlen pici szó: meglepődést, elgondolkodtatást, közönyt, lenézést, izgalmat, boldogságot, kíváncsiságot… Mégis sokan nem tudják, hogy mindenki életében részt vesz valamilyen formában.

Nekem a tánc a világot jelenti. Sok éve kezdtem, talán egy időben az iskolával. Rengeteg sportot kipróbáltam mellette, de egyik sem fogott meg annyira, mint ez. Így 11 év elteltével visszagondolva az életem legjobb döntése volt. Észrevétlenül volt jelen az életemben másodlagos dologként, de idővel rájöttem, hogy az egész lényemet köszönhetem neki. Egy idézet értelmében: “Az élet egy angolkeringő, mit eltáncolsz a sírig, sorsod csak attól függ, hogy kivel táncolod végig.”

Fantasztikus embereket ismertem meg a tánc kapcsán, akiket a második családomnak tartok, és a mai napig egy lényként nézünk szembe mindennel. Ezt nevezik csapatnak! A táncnak köszönhetem, hogy megismertem legjobb barátomat, bizalmasomat és tánctársamat, akivel együtt nőttünk fel. Olyan helyekre jutottam el, amelyekről még álmodni sem mertem.

Megtanultam küzdeni minden vágyamért és álmomért, és kitartani olyan dolgok mellett, amelyek nekem fontosak. Természetesen ennek a műfajnak a nehézségeit családom segített áthidalni, akik támogattak engem minden egyes fellépésen és versenyen. Soha nem bántam meg egyetlen nehéz  percet sem, amelyet tánccal töltöttem. Az ilyen pillanatokban, órákban megnyugvás, boldogság, harmónia és béke váltotta fel a mindennapok gondját, fájdalmát és keserűségét!

Szerintem mi a tánc igazi lényege? Minden egyes műfajának, stílusának és fajtájának megvan az a sajátossága, amelyet az ember felhasznál önmaga megvalósítására. Öröm, fájdalom, bánat, harag – a legvalósabb  emberi érzelmek, amelyeket az ember átélhet, ezáltal kiszabadítja a lelkéből saját valóját.

A tánc valódi lényege nem egy fogalom, hanem egy eszköz, amellyel kifejezhetjük pillanatnyi érzelmeinket.

Török Rebeka (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: